Recepten

Egyptische rode linzensoep

Begin de week goed en gezond met deze Egyptische rode linzensoep!

Voor 6-8 personen

Ingrediënten

  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 wortel, kleingesneden
  • 4-5 tenen knoflook, gesnipperd
  • 3 eetl. olijfolie
  • 300 g rode linzen
  • 2 liter kippen- of groentenbouillon
  • 1 1/2 - 2 theel. gemalen komijn
  • 1 1/2 gemalen koriander
  • flinke snuf chilipeper (optioneel)
  • sap van 1 citroen
  • zout en zwarte peper

Bereiding

Bak de ui, wortel en knoflook in een grote pan met de olie op laag vuur circa 10 minuten tot ze zacht zijn.

Voeg de linzen en de bouillon toe en breng aan de kook. Schep met een schuimspaan het schuim weg dat bovenop komt drijven. Zet het vuur laag en laat 30-40 minuten zachtjes koken tot de linzen uit elkaar vallen en gaar zijn.

Doe de komijn, koriander, eventueel chilipeper en het citroensap erbij en breng op smaak met zout en peper. Laat nog circa 5 minuten zachtjes doorkoken. Mocht de soep te dik zijn - het moet niet een heel dikke soep worden - voeg dan wat water toe en breng opnieuw aan de kook. Eet de soep heet.

Gekarameliseerde uien (voor erbij)

Verhit 3-4 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie in een grote koekenpan. Bak 2 of 3 ringen gesneden uien 20-30 minuten op laag vuur met een deksel op de pan tot ze helemaal zacht zijn. Roer regelmatig door. Haal het deksel van de pan, zet het vuur iets hoger en bak de uien 15 minuten tot ze donkerbruin en gekaramelliseerd zijn. Roer regelmatig door. Schep in elk soepbord een flinke lepel gebakken ui.