Recepten

Zweedse gehaktballen

Breek de week met deze lekkere Zweedse gehaktballetjes!

Ingrediënten

  • 600 g rundergehakt, half om half mag ook
  • 45 g panko
  • 1/5 bosje platte peterselie, fijngehakt
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • ½ theel. knoflookpoeder
  • Snufje zwarte peper
  • ½ theel. zout
  • 1 ei
  • 2 eetl. olijfolie
  • 3 eetl. bloem
  • 500 ml runderbouillon
  • 250 ml slagroom
  • 1 eetl. Worcestershire sauce
  • 1,5 eetl. Dijonmosterd
  • Zout en zwarte peper uit de molen naar smaak

Bereiding

Meng in een schaal het gehakt met de panko, de helft van de platte peterselie, sjalotten, knoflookpoeder, peper, zout en het ei. Vorm er 12 grote ballen van of kleintjes mag ook.

Verwarm olie met 1 eetlepel boter in een koekenpan, voeg balletjes toe. Bak de balletjes rondom goudbruin en gaar, haal uit pan en leg even apart. Voeg 4 eetlepels boter en de bloem toe aan de koekenpan en roer tot het lichtbruin is.

Giet de bouillon en de slagroom er al roerend bij. Voeg de Worcestershire sauce en Dijonmosterd toe en breng aan de kook tot de saus iets dikker wordt. Breng op smaak met zout en peper.

Leg de gehaktballetjes in de saus en laat 2 a 3 minuten de gehaktballen warm worden door de saus.

Maak af met de overgebleven gehakte peterselie.

Lekker met rijst of gebakken aardappeltjes. Wil je er nog wat groenten bij? Dan zijn doperwten heerlijk hierbij.