Recepten

Ramen Noedels met Miso Pesto en Pindakaas Miso Koekjes

Proef op de Som! Wat kun je met miso?

Ramen Noedels met Miso Pesto

Ingrediënten:

Voor 2 porties

  • Handje babyspinazie
  • Handje korianderbladeren, met zachte stengels
  • 1 eetl. witte miso
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetl. zonnebloemolie
  • 1 theel. geroosterde sesamolie
  • 1 theel. vers citroensap
  • Snufje zout
  • 300 gram verse ramen noedels (je kunt ze vers vinden bij Aziatische supermarkten)
  • 1 eetl. ongezouten boter, in kleine stukjes gesneden
  • Geroosterde sesamzaadjes (om te serveren)  

Bereiding:

Stap 1
Breng een middelgrote pan water aan de kook.  

Stap 2
Pureer ondertussen spinazie, koriander, miso, knoflook, zonnebloemolie, sesamolie en citroensap in een blender tot het mengsel glad en groen is. Breng op smaak met zout en giet pesto in een middelgrote kom.  

Stap 3
Kook noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en voeg toe aan de kom met pesto. Voeg boter toe en beweeg de pan tot de boter gesmolten is en de noedels zijn bedekt met saus.  

Stap 4
Verdeel de noedels tussen kommen en bedek met sesamzaad.  

Stap 5
Voorbereiding: Pesto kan 1 dag van tevoren worden gemaakt. Dek af en koel af. De kleur kan iets donkerder worden.    

Pindakaas Miso Koekjes

Ingrediënten:

  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 115 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 220 gram lichtbruine suiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • 80 ml witte miso pasta
  • 60 ml dikke pindakaas
  • 1 groot ei
  • 1 1/2 theelepel vanille-extract
  • 105 gram rietsuiker, plus meer indien nodig  

Bereiding:

Stap 1
Meng in een middelgrote kom bloem, baking soda en bakpoeder en klop het op. Zet vervolgens opzij.

Stap 2
Meng in de kom van een elektrische mixer, met een platte klopper, de boter, lichtbruine suiker en kristalsuiker op gemiddelde snelheid tot het luchtig is, voor ongeveer 5 minuten.  

Stap 3
Voeg miso en pindakaas toe aan de mengkom en blijf op gemiddelde snelheid, ongeveer 1 minuut, mengen. Schraap de zijkanten van de kom naar beneden om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten gelijkmatig zijn opgenomen en meng indien nodig een beetje meer. Voeg ei en vanille-extract toe en meng goed.  

Stap 4
Voeg 1/3 van het bloemmengsel toe aan de mengkom en meng op lage snelheid tot het bloemmengsel is opgenomen. Herhaal met het resterende bloemmengsel in twee delen totdat alles is opgenomen.  

Stap 5
Doe een half kopje rietsuiker in een kleine kom. Werk met één stuk per keer, schep ongeveer 2 volle eetlepels deeg (ongeveer 50 gram per koekje) en rol elke portie tussen je handen totdat het mooi rond is. (Als het deeg te zacht is om te rollen, kun je de mengkom 5 tot 10 minuten in de koelkast zetten om het deeg iets steviger te maken.) Laat het stuk deeg in de kom en doe de rietsuiker erbij, draai om te coaten. Breng elke bal over op een met bakpapier beklede bakplaat en leg ze ongeveer 3 centimeter uit elkaar. Herhaal dit met al het deeg.

Stap 6
Koel gedurende 2 uur en tot een nacht. (Zelfs 15 minuten in de koelkast helpt het deeg steviger te worden. Hoe langer het deeg gekoeld is, hoe zachter de smaken zullen zijn.)  

Stap 7
Als je klaar bent om te bakken, verwarm je de oven op 180 graden. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten, tot ze knapperig zijn. Ze moeten nog steeds een beetje zacht zijn in het midden. Trek de bakplaat eruit en zet het op het aanrecht. Zet terug in de oven voor ongeveer 3 tot 4 minuten. Wanneer koekjes stevig zijn aan de randen, trek je ze eruit en zet je opnieuw de bakplaat op het aanrecht. De koekjes moeten er in het midden plat uit zien.  

Stap 8
Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op een bakplaat en breng ze vervolgens over naar een koelrek. Bewaar de gekoelde koekjes in een luchtdichte verpakking.