Recepten

Tahdig met harissa kip en wortelsalade

Een feestelijke maaltijd vandaag. Tahdig met harissa kip en wortelsalade om te vieren dat Quinty, Pernille en Vivian 50 geworden zijn!

Tahdig: Perzische rijst met granaatappel en pistache

Ingrediënten: Voor 6 - 8 personen:

  • 400 gram basmatirijst
  • 0,10 gram saffraan, in een vijzel tot poeder vermalen
  • 3 eidooiers
  • 1/2 cup volvette Griekse yoghurt
  • 100 gram boter, ongezouten
  • 1 grote vastkokende aardappel, in plakjes van 0,5 cm
  • Granaatappelpitjes
  • Pistachenoten, ongezouten 75 gram zout + extra
  • Olie, voor het invetten
  • Glazen ovenschaal met een diameter van +/- 25 centimeter

Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de rijst grondig (belangrijke stap) tot het water dat ervan afkomt, helder is.

Breng een grote pan water aan de kook met 75 gram zout (yes, da’s flink veel, maar dat heeft dit gerecht nodig). Doe de afgespoelde rijst erin, roer even goed zodat de rijst niet aan de bodem kleeft en laat zo’n 5 minuten koken.

Giet de rijst af en spoel onder koud water. Zet opzij.

Meng de saffraan met twee eetlepels heet water in een kommetje en laat 10 minuten staan. Smelt de boter en meng die door de saffraan.

Doe drie eetlepels van het saffraanmengsel in een kommetje. Meng de aardappelschijfjes erdoorheen, zodat ze een goudgele kleur krijgen.

Meng in een grote kom (hier moet straks de rijst in passen) de yoghurt met de eidooiers en een snuf zout. Doe de rest van het saffraanmengsel hierbij en de gekookte rijst. Schep alles met een spatel door elkaar, net zolang tot alle rijstkorrels goudgeel zijn.

Vet de ovenschaal in met een beetje olie en verdeel de plakjes aardappel over de bodem. Er mag ruimte tussen zitten, zorg dat ze elkaar niet overlappen.

Schep alle rijst bovenop de plakjes aardappel. Doe dit in twee delen, zodat je de rijst goed aan kunt drukken. Druk de rijst tenslotte nog aan met de onderkant van een glas. Dit zorgt ervoor dat de tahdig straks makkelijker los kan komen van de bodem van de ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie.

Bak de tahdig in 60 tot 80 minuten tot een uur goudbruin en knapperig in de hete oven. Check de onderkant van de schaal om te zien of de rijst al een mooi knapperig, goudbruin korstje heeft gekregen.

Laat de tahdig 10 minuten afkoelen in de schaal en haal daarna het folie eraf. Leg er een groot bord of een schaal op (check even of je ovenwanten moet gebruiken!) en draai om, zodat de tahdig op het bord terechtkomt. Strooi er daarna de granaatappelpitjes en pistachenoten overheen. Lekker met harissakip en een salade.

Recept van culy.

Kip Harissa

Ingrediënten: 3 a 4 personen    

  • 1 kg kipdrumsticks  
  • 100 g Griekse yoghurt  
  • 2 eetl. harissa  
  • 1 eetl. limoensap plus rasp  

Bereiding:

Meng de yoghurt met de harissa, rasp en sap van de limoen, laat hier de kip in marineren. Hoe langer hoe beter, maar doe dit minimaal 1 uur. Verwarm de oven voor tot 210 graden.

Bedek een bakplaat met aluminium folie om het druipende vet op te vangen. Leg de kip direct op een rooster en plaats deze boven de bakplaat. Bak de kip zo'n 25 à 35 minuten af, uiteraard gaar.

Draai de kip om, zet de gril aan en bak nog even totdat de kip lekker krokant is. Dien op met een yoghurt dip voor als het nog te pittig is, je kunt er ook extra harissa bij serveren  

Wortelsalade

Ingrediënten: 4 personen

  • 1 krop romaine sla
  • 1 oranje wortel
  • 1 gele wortel
  • 1 paarse wortel
  • 90 g blauwe pitloze druiven, groen mag ook
  • 3 eetl.  appelazijn
  • 1 eetl. fijne mosterd
  • 5 eetl. walnootolie
  • 20 g geroosterde cashewnoten
  • 2 eetl. platte peterselie
  • 1 eetl. verse dille
  • Zout en versgemalen zwarte peper  

Bereiding:  

Was en droog de sla en snijd de bladeren in dunne repen. Schil de wortels met een dunschiller en schaaf ze daarna ook met de dunschiller in lange, dunne linten. Halveer de druiven. Klop in een kom een dressing van de azijn, mosterd, olie en wat zout en versgemalen peper. Schep de sla met de wortellinten, druiven en cashewnoten luchtig door de dressing. Garneer met de verse kruiden die je fijn hebt gehakt.  

Tip: Rode grapefruit partjes en/of granaatappel door de salade is ook smaakvol.