Proef op de Som: Galette & Boekweitsalade met pompoen en granaatappel

London maakt vandaag galette van boekweit en Bibi boekweitsalade met pompoen en granaatappel.

Galette

Ingrediënten: 8 personen

  • 100 g boekweitmeel
  • 100 g tarwebloem
  • 2 grote eieren
  • Snufje fijne zeezout
  • Zwarte peper uit de molen
  • 400 ml volle melk
  • 165 g Gruyère of Reypenaer
  • 65 g ongezouten roomboter
  • 8 kleine eieren
  • 8 plakken Yorkham

Bereiding:

Meng boekweitmeel met de bloem, de grote eieren, het zout, de zwarte peper en melk met een garde tot een mooi glad beslag. Schaaf met een kaasschaaf plakjes van de gruyère of reypenaer.

Smelt een klontje boter in een grote koekenpan en bak hierin in 3 à 4 minuten, op middelhoog vuur de kleine eieren. Als ze lekker gebakken zijn haal je de gebakken eieren uit de pan en leg op een bord.

Smelt op middelhoog vuur weer een klontje boter in dezelfde koekenpan en bak hierin een flensje van ongeveer ¼ van het beslag. Bak eerst 1 kant mooi goudbruin, draai om en bak de andere kant goudbruin. Herhaal dit met de rest van het beslag.

Leg een flensje terug in de pan op laag vuur, leg er een plak Yorkham en ¼ van de kaas op. Laat de kaas een beetje smelten. Leg het eitje erop, vouw de randen van het flensje naar binnen, laat wel het ei zichtbaar. Serveer meteen en ga verder met de rest.

Ook lekker als je er fijngehakte platte peterselie overheen strooit.

Boekweitsalade met pompoen en granaatappel

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 200 g boekweit
  • ½ biologische pompoen, in blokjes
  • 200 g cavolo nero (Palmkool)
  • ½ blok halloumi (in blokjes) en/of feta (verkuimeld)
  • 100 g granaatappelpitjes
  • 50 g pompoenpitten
  • 50 g walnoten, fijngehakt

Dressing: 

  • 4 eetl. extra vierge olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 2 eetl. granaatappelmelasse
  • 1 theel. pul biber of chilivlokken

Bereiding:

Week de boekweit de nacht ervoor in ruim water. Spoel de korrels de volgende dag af met koud water in een vergiet. Breng de boekweit vervolgens aan de kook met 2 keer zoveel water als boekweit (200 gram = 400 ml water) en kook gedurende 15 minuten tot het water is opgenomen en de boekweit gaar.

Als je op de dag zelf boekweit wil maken is dat geen probleem. Zet de boekweit direct op in een pannetje met water. Giet de korrels, zodra het water kookt, af in een vergiet en spoel af met water. Breng de boekweit opnieuw aan de kook met de 400 ml water en kook 15 minuten tot beetgaar.

Verhit de oven tot 180 graden. Verdeel de pompoen op een bakplaat met bakpapier en breng op smaak met olijfolie, peper en zout. Rooster de pompoenblokjes in 25-30 minuten gaar.

Maak de dressing door de ingrediënten door elkaar te mengen en breng op smaak met peper en zout. Rooster de pompoenpitten en walnoten in een droge koekenpan en houd apart. Verwarm olie in dezelfde pan en bak de halloumi krokant. Voeg de cavolo nero toe en bak even mee. Breng op smaak met peper.

Meng de boekweit, pompoen, cavolo nero, halloumi en feta door elkaar. Mix de dressing hier doorheen. Maak af met de geroosterde noten en pitten. Maak extra veel voor een lunch de volgende dag.

Wat is boekweit nou precies?

Dat hebben wij even voor je op een rijtje gezet. Klik hier voor de uitleg!