Ptitim met wilde spinazie, gedroogde tomaatjes en oregano

Jigal komt vandaag uit zijn boek ptitim maken, een Israëlische couscous.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 2 bolletjes of 4 tenen gepofte knoflook
  • eenvoudige olijfolie
  • 150 gram ptitiem ('Israeli couscous') of parel couscous
  • 1 theelepel TLV- specerijenmix of ras el hanout/baharat
  • 1 1/2 citroensap
  • 4 eetlepel exra vergine olijfolie
  • 1 theelepel za'atar
  • 100 gram spinazie
  • 1 rode chilipeper
  • 1 lente-uitje
  • 100 gram halfgedroogde tomaatjes
  • 8 takjes oregano
  • 4 eetlepel pijnboompitten, licht geroosterd

Bereiding

Breng in een waterkoker of een pan ongeveer 500 mililiter water aan de kook.

Verhit een scheutje olijfolie op hoog vuur in een kookpan. Bak de ptitim met de specerijenmix, een snuf zout en flink wat versgemalen peper in 3 minuten lichtgoudbruin. Roer regelmatig. Voeg hierna 250 mililiter kokend water toe. Schrik niet van de waterexplosie in de pan. Draai het vuur niet terug, de ptitiem moeten goed dampen. Roer af en toe om te voorkomen dat de ptitiem aankoeken.

Ga als het water grotendeels is verdampt te werk als bij risotto: voeg steeds kleine scheutjes water toe en roer regelmatig.

Proef na 10 minuten of de ptitiem beetgaar zijn. Waarschijnlijk hebben ze nog 2-3 minuten nodig. Wees nu niet meer te scheutig met het water, ptitiem kun je net als risotto niet afgieten. Laat de beetgare ptitiem afkoelen in een kom. Roer af en toe zodat de deegballetjes niet aan elkaar gaan kleven. 

Prak de gepofte knoflookbollen in een kom. Klop los met het citroensap, de olijfolie, za'atar en 1/2 theelepel grof zout.

Snijd de spinazie in reepjes. Ontdoe de chilipeper van zijn steeltje, wrijf heen en weer tussen je handen en schud de zaden eruit. Snijd in flinterdunne ringen. Snijd het lente-uitje in ringen en de halfgedroogde tomaatjes in grove stukken. Ris de oreganoblaadjes van hun takjs en hak grof.

Meng de ptitim, spinazie, chili, lente-ui, halfgedroogde tomaatjes, oregano, pijnboompitjes en dressing in een kom. Breng zo nodig verder op smaak met zout, versgemalen peper, citroensap en olijfolie.

Klik hier en koop het boek