Culinair feest

Geroosterde spruitjes en wortelen met kruidenolie

Een lekker gezond en makkelijk receptje deze woensdag!

Geroosterde spruitjes

Ingrediënten:
voor 4 personen

  • 500 g spruitjes
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetl. olijfolie
  • 1 takje rozemarijnnaaldjes
  • 1 limoen rasp en 1 eetlepel sap
  • fijn zeezout en zwarte peper
  • wat versgeraspte Parmezaanse kaas desgewenst

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet je bakplaat klaar.

Maak de spruitjes schoon, als dat nodig is, halveer de spruiten. Doe in een kom.
Doe drie eetlepels olijfolie in een kommetje en knijp de knoflook uit boven de olie. Roer met een vork de knoflook door de olie. Voeg rozemarijn toe en roer lekker door.Rasp de schil van de citroen en doe de rasp bij de olie. Weer alles goed mixen.
Giet de olie over de spruitjes en voeg lekker veel wat zout en peper toe. Mix alles even goed door elkaar zodat alle spruitjes op smaak is gebracht.


Doe de spruitjes op je bakplaat en verdeel ze gelijkmatig over de hele plaat.
Bak de spruitjes 15 a 18 minuten in de oven. Besprenkel ze met een beetje limoen. Proef (niet je mond verbranden) voeg eventueel nog wat limoen sap toe.

Het kan zijn dat enkele exemplaren een beetje te donker zijn geblakerd in de oven. Lekker eruit gooien.
Doe vooral als je dat lekker vindt een beetje versgeraspte parmezaanse kaas over de warme spruitjes.

Enjoy!

Geroosterde regenboog wortels

Ingrediënten:

  • 450 g regenboogpeen
  • scheut olijfolie
  • 3 eetl. honing
  • snuf zeezout en grofgemalen zwarte peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Schil de wortels en snijd ze indien ze dik zijn doormidden. Ze kunt ze ook goed wassen en dan de schil laten voor wat het is.

Doe de olijfolie, knoflook, honing, zout en peper in een schaal en mix alles goed door elkaar.

Rooster de wortels 20 a 25 minuten gaar. Keer halverwege om. Houd de boel wel in de gaten, zodat het niet verbrandt door de honing.

Tip: strooi wat verse platte peterselie of bieslook over de wortel als je ze gaat serveren.

Kruidenolie

Ingrediënten:
goed voor ongeveer 125 ml

  • 1/4 bosje basilicum
  • 1/4 bosje platte peterselie
  • 1/4 bosje basilicum bieslook
  • 4 eetl. kappertjes
  • 15 eetl. olijfolie
  • versgemalen zwarte peper, zout naar smaak

Bereiding:

Hak de kruiden grof en doe ik een maatbeker of molentje van de staafmixer. Voeg de kappertjes, olijfolie en peper toe.

Mix het geheel goed door elkaar.

Mix maar kort voor een grove kruidenolie en langer voor een gladde olie, wat jij lekker vindt.

Breng de groene kruidenolie eventueel op smaak met wat zout.

Tip: voor een extra zuurtje kun je ook wat citroensap gebruiken