Culinair feest

Proef op de Som: Gepocheerd ei

Weer een nieuwe Proef op de Som! Vandaag met gepocheerd ei. London maakt een Çilbir en Bibi Avocadotoast.

Çilbir 

Ingrediënten:
voor 4 personen

  • 4 grote verse eieren
  • 450 gr Griekse yoghurt
  • 2 eetl. witte ui
  • 2 eetl. verse koriander
  • 2 eetl. dille
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetl. chipotle of cayennepeper
  • 6 eetl. ongezouten roomboter
  • Maldon zout
  • versgemalen zwarte peper
  • naan of donker boerenbrood
  • 1 ½ el dukkah kerrie

Bereiding:

Rasp de knoflook, snijd de ui, koriander en dille fijn en meng ze in de Griekse yoghurt. Breng op smaak met Maldon zout en versgemalen zwarte peper.

Smelt de boter in een kleine pan. Voeg de chipotle of cayennepeper toe met een flinke snuf maldon zout. Verdeel de aangemaakte Griekse yoghurt over vier kommen en leg de gepocheerde eieren erop. Besprenkel de eieren royaal met de chipotle- of cayenneboter en dukkah. Maak de eieren af met wat vers gesneden koriander.

Serveer de Turkse eieren met vers geroosterd naan, pita of boerenbrood.

Avocadotoast met gepocheerd ei, halloumi en za’atar

Ingrediënten:
voor 4 personen

  • Zuurdesembrood, in 4 plakken gesneden
  • 2 eetrijpe avocado's
  • sap van 1 citroen
  • 4 eieren
  • 8 plakken halloumi
  • za’atar
  • chilivlokken

Bereiding:

Bak het brood met een beetje olijfolie krokant in de koekenpan. Bak als het brood klaar is in dezelfde pan met weer een beetje olie de halloumi goudbruin. Prak de avocado fijn met het sap van de citroen en breng op smaak met peper en zout.

Breng water aan de kook en zet het vuur, zodra het water kookt, weer iets zachter. Zo blijft het nét onder het kookpunt. En je hebt geen ingewikkelde thermometers nodig. Voeg een drupje azijn toe aan het water. De kans dat je ei echt kakelvers net uit het kippenhok komt is niet heel groot, maar daar is een truc voor. Die hebben we geleerd van Yvette van Boven. Breek een ei in een klein zeefje dat je op een kommetje legt en laat het overtollige eiwit eruit lopen. Schud het zeefje nog even zacht. Roer een kolkje met een lepel in het water en laat dan het zeefje met ei in de pan glijden. Laat het ei 3 minuten pocheren en haal deze met een schuimspaan uit de pan.

Besmeer het brood met de avocadospread en beleg hier de halloumi op. Leg dan voorzichtig het gepocheerde ei op. Maak af met za’atar en wat chilivlokken.

Een andere variant is om het gebakken brood te beleggen met gerookte zalm en hier het gepocheerde ei op te verdelen. Maak dan af met wat gesneden bieslook en peper.