Curryworst en Glühwein

Met dit Duitse comfort food kan de Kerst pas echt beginnen!

Ingrediënten:
voor 3 à 4 personen

  • 275 g zuurkool
  • 2 sjalotten
  • 1 rode paprika
  • olijfolie
  • 8 bockworsten
  • curry naar eigen smaak (homemade)

Bereiding:

Smoor de zuurkool gedurende 40 minuten in wat water.

Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen en snijd de paprika in smalle reepjes.

Fruit de ui in wat olie glazig. Verwarm de bockworsten in een grillpan. Verwarm de reepjes paprika gedurende de laatste minuten met de zuurkool mee.

Maak ondertussen de currysaus.

Snijd per persoon 2 bockworsten in stukjes van 2-3 centimeter, leg op het bord en schep de zuurkool er bovenop.

Maak het geheel af met de currysaus en worst.

Tip: lekker met aardappeltjes of natuurlijk friet.

Homemade currysaus

Ingrediënten:

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 theel. currypoeder
  • 1 theel. hindoestaanse masala
  • 7 eetl. tomatenketchup
  • 1,5 eetl. bruine basterdsuiker
  • 1 eetl. balsamicoazijn
  • 2 eetl. sojasaus
  • 1 theel. worcestersaus
  • 1 theel. paprikapoeder
  • zwarte peper en zout naar smaak

Bereiding:

Fruit in een pan de ui totdat deze glazig begint te worden, voeg tomatenpuree toe bak mee, doe de paprikapoeder, kerriepoeder erbij en bak heel even mee. Blus af met 100 ml groentebouillon en blijf goed roeren.

Voeg de tomatenketchup, basterdsuiker en balsamicoazijn toe en laat het geheel goed doorkoken voor een 8 à 10 minuten.

Breng de saus op smaak met sojasaus, worcestersaus,, peper en zout. Als de saus te dik is, kan je deze iets verdunnen met een beetje extra bouillon of water. Mix alles goed en last weer even sudderen voor 5 minuten.

Lekker om worst in stukken te snijden en door de saus te roeren. Verdeel de worst over de frieten en zuurkool.

Glühwein

Ingrediënten:

  • 1 liter rode wijn
  • 1 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • 2 eetlepels suiker (of meer of minder, afhankelijk van wat je lekker vindt)
  • 2 steranijs
  • Halve citroen

Bereiding:

Zet de wijn op in een pannetje op een laag vuur. Zorg dat de wijn niet aan de kook raakt, want dan verdampt de alcohol Voeg de kruidnagels, steranijs en kaneel toe.

Snijd de citroen en sinaasappel in partjes en voeg toe en voeg eventueel suiker toe.

Laat het geheel vervolgens met de deksel erop op een laag vuur staan om op smaak te komen. Minstens een kwartier, maar langer is nog beter.

Let op dat de glühwein niet aan de kook raakt.

Is je glühwein goed op smaak gekomen? Pak er dan een grote soeplepel bij, en schenk in!