Varkenshaas met champignonsaus, haricots verts en gekruide krieltjes

Echt een feestje op tafel!

Varkenshaas met champignonsaus

Ingrediënten: 5 personen

  • 700 g scharrelvarkenshaas
  • verse zwarte peper en zout naar smaak
  • 37 g roomboter
  • 350 g kastanjechampignon
  • 60 ml medium sherry, zonder kan ook ivm kinderen
  • 320 ml bospaddenstoelenfond
  • 160 ml verse slagroom


Bereiding:

Verdeel varkenshaas in 5 gelijke porties en bestrooi met zwarte peper en zout. Verhit de boter in een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur in 4 minuten mooi bruin. Zet het vuur middelhoog en bak het vlees nog 7 minuten, keer regelmatig om.

Maak de kastanjechampignons schoon met keukenrol en snijd ze in plakjes of partjes. Neem het vlees uit de pan en laat even rusten onder een stuk aluminiumfolie. Bak champignons ongeveer 6 minuten in het achtergebleven bakvet van de varkenshaas. Draai het vuur lager en voeg de sherry aan de champignons toe.

Voeg de paddenstoelenfond toe en laat op hoog vuur 6 à 7 minuten koken. Voeg slagroom toe en laat inkoken tot lekkere sausdikte.

Proef de saus en breng eventueel op smaak met peper en zout. Serveer de varkenshaas met de saus, krieltjes en haricots verts.

Snijd het vlees voor serveren in plakjes of laat het heel.

Haricots verts 

Ingrediënten: 5 personen

  • 500 g haricots verts
  • 2 sjalotjes
  • 50 g hazelnoten
  • Klontje Roomboter
  • zwarte peper en zout

Bereiding:

Maak de haricots verts schoon en snipper de sjalotjes. Rooster hazelnoten in een droge koekenpan lichtbruin. Laat afkoelen en hak grof.

Kook de haricots verts beetgaar in ongeveer 4 minuten en fruit ondertussen de sjalotjes in roomboter.
Giet de boontjes af en schud ze om met de sjalotjes.

Bestrooi met de noten en breng op smaak met peper en zout naar smaak.

Kruiden krieltjes

Ingrediënten: 5 personen

  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 kg krieltjes met schil, zonder mag uiteraard ook
  • 1 eetl. verse oregano
  • 4 tenen knoflook
  • scheut olijfolie
  • snuf zeezout grof en zwarte peper

Bereiding:

Zet een pannetje met water op en voeg er wat zout aan toe, wacht tot het water kookt. Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius.

Doe de krieltjes met schil of zonder in de pan en kook deze 5 minuten. Giet de pan af. Krieltjes goed droog deppen. snijd de krieltjes doormidden en leg de krieltjes in een ovenschotel of braadslee.
Neem 4 tenen knoflook hak ze door midden, verspreid deze over de schaal. Dit mag gewoon met schil. Sprenkel olijfolie over de krieltjes en bestrooi met peper en grof gemalen zeezout.

Trek wat blaadjes rozemarijn los van de takjes en strooi deze over de krieltjes. De overige takjes kun je los toevoegen zodat deze ook nog smaak afgeven. Bestrooi nog met wat oregano.

Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak deze 12 à 15 minuten goudbruin, eventueel wat langer in de oven.