Tompouce en soepstengels van bladerdeeg

Vandaag maakt London een hartige tompouce en soepstengels van bladerdeeg. Dat wordt genieten!

Hartige tompouce met gerookte zalm en komkommer 

Ingredienten:
voor 4 personen

Voor de tompoucen:

  • 4 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 160 gram gerookte zalm
  • linten van de helft van een komkommer (over de lengte)
  • 2 eieren
  • peper en zout (grof) 

Voor de basilicumolie:

  • 22 basilicumblaadjes
  • 8 eetlepels olijfolie extra vergine 

Voor de mierikswortel crème:

  • 200 gram crème fraîche
  • 4 eetl. Mierikswortel
  • Peper en zout

Ook nodig: een blender of hakmolentje. 

 

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en leg ze op een snijplank om te ontdooien. Maak de mierikswortel crème. Doe de crème fraîche, mierikswortel en wat peper en zout in de blender of hakmolentje en maal totdat je een romige mierikswortel crème hebt. Doe in een kommetje en zet de crème in de koelkast tot gebruik. 

Halveer de plakjes bladerdeeg zodat je 8 rechthoekige stukjes hebt. Kluts het ei en bestrijk hiermee 4 stukjes. Dit worden de dakjes van je tompoucen. Bestrooi ze met een klein beetje grof gemalen zout. Prik de andere 4 stukjes bladerdeeg een paar keer in met een vork, zodat ze plat blijven in de oven. Dit worden de bodems van de tompoucen.

Leg de plakjes bladerdeeg op een stuk bakpapier op de bakplaat. Laat het bladerdeeg 20 minuten bakken of totdat ze goudbruin en gaar zijn.

Doe voor de basilicumolie de basilicumblaadjes en de olie in je blender of hakmolentje en maal totdat je een mooie groene olie hebt. Breng op smaak met een beetje peper en zout.

Maak de komkommerlinten aan met 1 eetlepel van de basilicumolie. Bewaar de rest van de olie.

Nu kun je gaan stapelen! Pak twee mooie borden en leg op elk bord een bladerdeegbodem. Zijn ze toch gaan rijzen in de oven? Druk ze dan een beetje plat.

Verdeel de aangemaakte komkommerlinten over de bodems en leg daarboven op de zalm. Doe dit alles heel voorzichtig, zodat de tompoucen niet omvallen.

Lepel over iedere hartige tompouce een eetlepel mierikswortel crème. Leg de bladerdeegdakjes op de tompoucen en lepel er sierlijk wat basilicumolie omheen.   

Inspiratie van Annie Pannie.

 

Bladerdeeg soepstengels

Ingrediënten:

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 ei
  • Scheutje melk
  • Belegen kaas (dit kan ook een mix zijn)
  • Gedroogde kruiden naar smaak
  • Vers gemalen peper en zout
  • Nigellazaad
  • (Zwarte) sesamzaadjes  

 

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 200 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.

Rol het bladerdeeg uit op een plank (nog niet de bakplaat!) en snijd in lange, gelijke stroken van ongeveer anderhalve centimeter breed. Leg ze nu voorzichtig op de bakplaat, maar zorg dat er minstens één centimeter ruimte tussen zit in het deeg.

Bestrijk lichtjes met een kwastje met het melkmengsel.Top het deeg met je favoriete gedroogde kruiden, kaas en, nigellazaad en sesamzaadjes, maar pas op dat je niet teveel gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om de toppings met elkaar te mixen, of verschillende stengels te maken. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.

Bak de soepstengels 10 tot 15 minuten tot ze goudbruin kleuren en mooi stevig zijn. Laat afkoelen en serveer in een bakje, op een plank of omwikkel ze met Parmaham.

Lekker bij een kom soep of met een tapenade. 

Inspiratie van Culy.