3 Kerstcadeautjes: rice crisps, gekonfijte pecannoten en cranberry chutney

Het is weer tijd voor cadeautjes! Hoe leuk is het om deze rice crisps, gekonfijte pecannoten en cranberry chutney cadeau te doen deze Kerst!

Rice Crisps

Ingrediënten:

  • 5 eetlepels ongezouten boter
  • 250 gram (grote) marshmallows
  • 16 gram (ongezoete) cacaopoeder
  • 150 gram melkchocolade
  • 250 gram gepofte rijst
  • 1/4 theelepel fijn zeezout
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereiding:

Bekleed een schaal van 23x23 cm met bakpapier. Laat het bakpapier over de rand heen hangen, zo haal je straks gemakkelijk de rice crisps eruit.

Pak je grootste pan met antiaanbaklaag en smelt de boter op laag vuur. Zodra de boter volledig is gesmolten, voeg je de marshmallows toe, maar houd 50 gram apart en snijd deze in kleine stukjes. Roer constant en houd het vuur laag totdat de marshmallows volledig zijn gesmolten. Mocht de marshmallows niet goed smelten, snijd ze dan in kleinere stukjes.

Zodra de marshmallows gesmolten zijn, haal je de pan van het vuur. Hak de melkchocolade in kleine stukjes.

Roer het cacaopoeder, de fijngehakte chocolade, het zout en het vanille-extract erdoor. Mix tot een gladde massa. Roer vervolgens de gepofte rijst er heel voorzichtig door. Roer ten slotte de apart gezette marshmallows van 50 gram erdoor. Giet het mengsel in de schaal en druk voorzichtig gelijkmatig in de pan. Laat de rice crisps afkoelen voor ongeveer 15-20 minuten voordat je ze kunt opeten.

Geniet! De crisps zijn het lekkerst op dezelfde dag dat ze klaar zijn 

 

Zoet en pittig gekonfijte pecannoten

Ingrediënten:

  • 400 gram pecannoten, stukjes of helften
  • 1 eetlepel ongezouten boter
  • 3 eetlepels donkerbruine suiker
  • 1 1/2 eetlepel ahornsiroop
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 3/4 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel

Bereiding:

Plaats een rek in het midden van de oven en verwarm 180 graden. Bereid een bakplaat voor door deze te bekleden met aluminiumfolie.

Verdeel de pecannoten over de bakplaat en rooster ze in de oven tot ze donker en geurig zijn, ongeveer 10 minuten. Schep ze elke 3 of 4 minuten om.

Bereid vast de coating voor terwijl de pecannoten roosteren. Smelt in een pannetje de boter. Roer de bruine suiker, ahornsiroop, zout, cayennepeper en kaneel erdoor.

Zodra de pecannoten goudbruin zijn, haal je ze uit de oven en giet je de hete noten in het coatingmengsel. Wees voorzichtig, want het kan heet zijn. Roer tot de noten gelijkmatig bedekt zijn.

Giet de noten terug op de bakplaat en spreid ze uit tot een gelijkmatige laag.

Bak nog 10 minuten, schep om na elke 3 tot 4 minuten. Haal de noten na 10 minuten uit de oven en laat ze afkoelen en krokant worden op de bakplaat.

Eenmaal afgekoeld, breek de noten uit elkaar of hak ze grof.

Gebruik ze in je favoriete recept of serveer gewoon en geniet!

 

Kerstige cranberry chutney

Ingrediënten:

  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 25 gram gedroogde dadels
  • 25 gram gele rozijnen
  • 1 appel (geschild, ontpit en in kleine blokjes gesneden)
  • 1 stuk (2x5x2 cm) gemalen gember
  • 100 gram kokosbloesemsuiker (of anders bruine suiker)
  • 0.25 liter water
  • 300 gram verse cranberries
  • 2 takjes koriander (gesneden)
  • 3 kruidnagels
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • de geraspte schil van 1 sinaasappel
  • gedroogde rode pepervlokken, naar smaak
  • zout, naar smaak 

Bereiding:

Breng in een steelpan de gedroogde abrikoos, dadels, rozijnen, blokjes appel, gemalen gember, kokosbloesemsuiker en het water aan de kook en laat het geheel 5 minuten sudderen.

Voeg daarna hieraan de verse cranberries, koriander, kruidnagels, kaneel, sinaasappelschil, rode pepervlokken en het zout toe en laat de pan 10 minuten op laag vuur staan (regelmatig doorroeren)

Serveer de chutney koud of warm. 

Recept: culy.nl