Kerstdiner - aperitief: Polenta met Negroni

Bibi maakt het aperitief deze Kerst. Polenta hapjes met een lekkere Negroni cocktail.

Polenta

Ingrediënten:

  • 300 g of 375 g polenta
  • 1,5 liter water
  • olijfolie
  • 1 eetl. zout
  • 50 g boter
  • 70 g Parmezaanse kaas, geraspt

Opgeklopte ricotta

  • 250 g Ricotta
  • ½ citroen, rasp en sap

Pistache pesto:

  • 70 g gepelde pistachenoten
  • 1 bosje verse basilicum
  • 1 teen knoflook
  • Flinke scheut olijfolie
  • Sap van ½ citroen

Bereiding:

Breng water aan de kook in een pan en breng op smaak met het zout. Voeg de olijofolie toe en wanneer het water kookt de polenta. Hou je garde gereed en blijf nu de polenta door het water roeren. Laat 8-10 minuten koken en blijf tussendoor roeren met de garde tot de polenta dik is en zacht zonder klontjes. Voeg vervolgens de boter en geraspte Parmezaanse kaas toe. Breng op smaak met peper en zout en roer nog eens door elkaar.

Bedek een lage, ondiepe (oven)schaal met bakpapier en verdeel hier de polenta over. Maak glad met een lepel en laat de polenta opstijven in de koelkast, minimaal een uur. Dit is dus ook ideaal om de dag van tevoren te maken.

Maak de opgeklopte ricotta door de ricotta samen met de rasp en sap van ½ citroen op te kloppen met een handmixer. Breng op smaak met peper en zout.

Maak de pistachepesto door alle ingrediënten fijn te mixen met een staafmixer of met het opzetbakje van de staafmixer. Kijk even of je pesto te dik of te dun is en voeg zo nodig meer olijfolie toe, doe dat op gevoel. Breng op smaak met peper en zout.

Haal de opgestijfde polenta uit de koelkast en snijd er driehoeken van. Zet een koekenpan op middelhoog vuur met wat olie en bak de polenta goudbruin aan beiden kanten. Leg de polenta op een mooie serveerschaal en verdeel op iedere driehoek een eetlepel opgeklopte ricotta en een lepeltje pesto. Serveer samen met een aperitief.

Kerstige Negroni 

Ingrediënten: voor 1 persoon

  • 30 ml gin
  • 30 ml Campari
  • 30 ml rode, zoete vermouth
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstok
  • Schil van 1 sinaasappel

Bereiding:

Vul een whiskeyglas of klein waterglas met ijsblokjes. Schenk de gin, campari en vermouth met ijsblokjes in een cocktailshaker

Shake de gin, campari en vermouth met ijsblokjes in een cocktailshaker en zeef in het met ijsblokjes gevulde glas. Garneer met de steranijs, kaneelstok en de schil van een sinaasappel.