Kerstdiner - hoofdgerecht: Hele kip uit de oven, haricots verts met spek en aardappel mousseline

Wát een feest met dit hoofdgerecht van London! Een hele kip uit de oven met haricots verts en spek en aardappel mousseline.

Hele kip uit de oven

Ingrediënten: 4 a 5 personen

  • 75 g roomboter
  • 210 ml witte wijn
  • 2 grote rode uien
  • 1 bol knoflook
  • 1 grote winterpeen
  • 1 hele scharrelkip (1,5 kilo)
  • 1 citroen
  • 1 theel. gerookte paprikapoeder
  • Verse tijm
  • Verse rozemarijn

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng 70 gram zachte roomboter met 1 geperst teentje knoflook, een handje fijngehakte rozemarijn en een snuf zout. Haal het vel een beetje los van de kip en vul tussen het vel en het vlees met de rozemarijnboter. Besmeer ook de buitenkant.

Neem een braadslee of ovenschaal en vul met 2 grof gesneden (rode) uien, 2 winterpenen in schijfjes, 6 tenen knoflook, tijm en rozemarijn. Giet er 200 ml witte wijn en 200 ml water bij.

Vul de kip met 1 bol knoflook in de schil (gehalveerd), 1 grof gesneden ui, een paar takjes tijm en rozemarijn en 2 halve citroenen. Knoop de poten aan elkaar met hittebestendig (vlees)touw en besmeer met 1-2 theelepels paprikapoeder en bestrooi met zout en peper.

Leg de kip in de braadslee.
Dek de braadslee goed af met aluminiumfolie en zet 1 uur in de oven. Haal de folie er vervolgens af en plaats nog 45-50 minuten terug tot de kip een mooi krokant laagje heeft.

Haricots verts met spek

Ingrediënten: 4 personen

  • 12 plakjes katenspek
  • 300 g haricots verts
  • Zwarte peper
  • Nootmuskaat
  • Tijm
  • Snuf zout

Bereiding

Snijd de ‘kontjes’ van de haricots verts en kook ze 4 minuten in water met wat zout. Niet langer, want zo blijven ze mooi groen. Laat wat afkoelen en goed uitlekken in een vergiet.

Pak steeds een bosje van 7 boontjes en omwikkel deze met  een plakje spek. Bestrooi de boontjes met peper en wat nootmuskaat of tijm als je daarvan houdt.

Leg de haricots verts in een ovenschaal en bak de boontjes ca 12 minuten op 180 graden (houd even in de gaten dat het spek niet verbrandt).

Aardappel mousseline 

Ingrediënten: 4 personen

  • 380 g aardappelen
  • 160 ml melk
  • 75 g boter
  • 10 ml olijfolie
  • cayennepeper
  • vers geraspte nootmuskaat
  • zout


Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken, zet ze op met water en zout en kook ze gaar en zet ondertussen de melk, boter en olijfolie op in een pannetje, breng het tegen het kookpunt.

Giet de aardappelen af en druk ze door een pureeknijper. Meng daarna de melk, boter en olijfolie erdoorheen.

Breng op smaak met ruim nootmuskaat, zout en cayennepeper.

Als je wilt kan je de puree nog door een zeef wrijven dan wordt hij fluweelzacht. Voeg naar smaak nog wat zout toe.