Kerstdiner - voorgerecht: Ravioli met salieboter en geraspte pepernoot

Wil je deze Kerst een fris en lekker voorgerecht? Probeer dan deze van Jigal. Hij maakt ravioli met salieboter en geraspte pepernoot!

Ingrediënten: voor 8 personen

  • 150 g semolina (of griesmeel)
  • 150 g tarwebloem type 00
  • 3 grote eieren
  • ½ hokkaido-pompoen
  • 1 grote teen knoflook, gepeld
  • flinke pluk tijm
  • flinke pluk rozemarijn
  • 125 g roomkaas
  • rasp van 1 sinaasappel (biologisch)
  • 1 theel. pul biber (of ½ tl chilivlokken)
  • 8 pepernotenpatent tarwebloem, om te bestuiven
  • 4 eetl. ghee
  • 1 bosje salie, blaadjes geplukt

Verder nodig:

pastamachine 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 230 graden.

Halveer de pompoen en lepel de zaden eruit. Vul de pompoen met de knoflook, takjes tijm en rozemarijn en eventueel een prop zilverfolie om alles goed aan te drukken. Bekleed een ovenschaal met een vel bakpapier. Leg de halve pompoen met de snijkant naar onder op de ovenschaal en bak 45 minuten in de oven. 

Maak intussen op je werkblad een bergje van beide soorten meel. Maak een kuiltje in het midden en breek daarin de eieren. Werk met de eieren en het meel zo veel mogelijk door elkaar met een vork. Kneed daarna verder met je handen. In het begin zal de pasta aan je handen blijven kleven, maar na verloop van tijd wordt de structuur stugger en de kleur lichter. Voeg eventueel wat meel of olijfolie toe als het deeg te vochtig of te droog is. Kneed goed door, in totaal 7 à 8 minuten. Verdeel het deeg in drie bolletjes en leg in gesloten boterhamzakjes in de koelkast. Laat minstens een uur rusten. 

Haal de pompoen na 45 minuten uit de oven, verwijder de kruiden en lepel het vluchtvlees van de pompoen uit de geblakerde schil en doe, inclusief de knoflook, in een bakje. Dit moet ongeveer 250 gram zijn. Laat goed uitwasemen. Voeg de roomkaas, sinaasappelrasp, pul biber en een royale snuf zout toe en prak met een vork tot een egale mousse. Zet afgedekt in de koelkast en laat 45 minuten opstijven.

Breng een grote pan flink gezouten water aan de kook (stelregel: 10 g zout per liter water).

Haal een van de deegballetjes uit de koelkast, sla plat en bestuif met wat bloem, zodat het niet aan de pastamachine blijft plakken. Haal het deeg door de pastamachine op de ruimste stand. Vouw dubbel en herhaal nog een aantal keer totdat het deeg de volle breedte van de pastamachine beslaat. Ga daarna stap voor stap naar de kleinste stand. Het deeg wordt hierdoor langer en dunner. Sla geen stand over.

Leg de lap deeg neer op bakpapier in snijd over de breedte in langwerpige stukken (verhouding 1:2). Lepel toefjes pompoencrème erop en vouw over de lengte dicht. Druk goed aan rondom de vulling. Zo voorkom je het ontstaan van luchtbubbels. Snijd desgewenst de zijkantjes bij. Reken 2-3 ravioli per persoon (als voorgerecht).

Smelt op matig vuur in een (steel)pannetje de ghee en voeg de blaadjes salie toe.

Kook de ravioli in 3 minuten gaar. Smelt intussen de ghee op middelhoog vuur en voeg de salieblaadjes toe. Giet de ravioli af. Serveer met salieboter. Rasp aan tafel boven elke portie 1 pepernoot met een fijne zeef.