Culinair feest

Vichyssoise met tijmsalsa

Inspiratie nodig voor deze Kerst? Maak dit voorgerecht! Vichyssoise met tijmsalsa.

Vichyssoise

Ingrediënten: 4 personen

  • 330 g aardappelen, geschild in grove blokjes gesneden
  • 300 g prei, in ringen, bewaar wat voor garnering
  • zonnebloemolie
  • klontje roomboter
  • 1 L bouillon, kip of groente
  • 55 ml room
  • naar smaak versgemalen peper en zoutvlokken
  • snuf versgemalen nootmuskaat
  • Half bosje verse bieslook
  • 1/4 bosje verse peterselie


Bereiding

Bak de aardappelblokjes met de prei in een scheutje olie en een klontje boter.
Voeg de bouillon toe en laat 18 minuten zachtjes koken.
Voeg dan de room toe en maak een gladde soep met de staafmixer

Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Serveer de soep koud, lauw-warm of heet op, garneer met bieslook, peterselie, dunne preiringen en nog wat versgemalen nootmuskaat

Optioneel: garneer met krokante spekjes, of gerookte zalm of gerookte forel.

Tijmsalsa

Ingrediënten: 

  • 5 takjes tijm
  • 1 bosje platte peterselie takjes, zonder steeltjes
  • 1,5 teen knoflook
  • 2 limoenen, rasp plus sap
  • 4 eetl. olijfolie

Bereiding:

Ris de blaadjes van de tijm en pluk de blaadjes van de peterselie. Pureer de tijm- en peterselieblaadjes samen met de knoflook.

Voeg de rasp van 2 citroenen toe en 1 eetlepel citroensap.

Voeg als laatst de olijfolie toe. Proef de salsa en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.