Culinair feest

Sharing brunchplank: Saucijzenbroodjes, bagels & soep

Geen inspiratie wat je deze derde Kerstdag moet eten? Dan is deze sharing brunchplank een leuk idee. Kijk in je kast, wellicht heb je nog wel wat restjes over van de Kerstdagen.

Mini LOYcijzenbroodjes

Ingrediënten: ongeveer 22 stuks

  • 320 g half-om-half gehakt
  • 2 eieren 
  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 5 eetl. panko of paneermeel 
  • 2,5 eetl. ketjap manis
  • 1/4 rode peper 
  • 1 teen knoflook 
  • 1 sjalot
  • 1 theel. nootmuskaat
  • zout en zwarte peper uit de molen  

Bereiding  

Verwarm de oven voor op 185 graden. Kneed het gehakt met 1 eitje, ketjap, panko, fijngehakte rode peper, fijngehakte knoflook, gesnipperde sjalot en nootmuskaat. Breng op smaak met zout en zwarte peper.  

Laat 9 plakjes bladerdeeg ontdooien en verdeel het gehakt in het midden van de bladerdeeg.

Vouw dicht en druk de randen voorzichtig met een vork vast. Maak de vork steeds een beetje nat, ivm het plakken aan het deeg.  

Snijd elk saucijzenbroodje in drieën en bestrijk ze met wat eigeel.  

Plaats ze in de oven voor 15 minuten, mooi goudbruin, houd het in de gaten.  

Serveer met je favoriete dipsaus of een lekkere tomatensalsa.

 

Mini bagels met zalm en roomkaas  

Ingrediënten: 12 stuks

  • paar takjes dille
  • paar takjes bieslook
  • 150 g roomkaas
  • zwarte peper en zout
  • 2 bagels, soort naar behoefte
  • handje rucola
  • 1/4 komkommer 
  • 1 rode ui
  • 150 g gerookte zalm  

Bereiding  

Hak de dille en de bieslook fijn. Doe de roomkaas, bieslook, dille en een beetje peper en zout bij elkaar in een kom en mix alles door elkaar.  

Proef of de roomkaas naar smaak is. Rooster de bagels en snijd ze open. 

Besmeer de onderkant van bagels met een grote eetlepel roomkaas. Leg een handje rucola op de roomkaas.  

Snijd de komkommer in plakjes en de rode ui in halve ringen. Verdeel de komkommer op de bagels en de dungesneden uiringen. Leg de gerookte zalm op de komkommer en rode ui. Maak af met een beetje peper en zout. Snijd de bagels in 6 stukjes.  

 

Soep van geroosterde wortel met knoflookcroutons  

Ingrediënten:

  • 500 g bospeen
  • 1 ui
  • 4 eetl. olijfolie
  • ½ theel. komijnzaad
  • ½ theel. kerrie
  • zout en peper
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ ciabatta
  • 1 groentebouillonblokje
  • 50 ml slagroom

Extra 

  • bakpapier
  • staafmixer  

Bereiding:

Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Was de wortels grondig en verwijder het loof. Pel de ui en snijd hem in stukken. Meng de ui en de wortels met 1 eetlepel olijfolie, het komijnzaad en de kerrie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi het geheel met zout en peper en rooster de groenten ca. 35 minuten in de oven.  

Pel en snipper de knoflook. Scheur de ciabatta in stukken. Meng de stukken brood met 2 eetlepel olijfolie, de knoflook, zout en peper. Neem de groenten uit de oven en doe ze in een pan. Houd 2 wortels achter. Leg het brood op de bakplaat en bak de croutons ca. 15 minuten in de oven. Voeg 750 ml water en het bouillonblokje toe aan de groenten en breng het geheel aan de kook.  

Pureer de soep met een staafmixer en voeg de slagroom toe. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Snijd de achtergehouden wortels in stukken. Verdeel de soep over kommen en strooi er de stukken wortel en de croutons in. Bedruppel de soep met 1 eetlepel olie.