Culinair feest

Oliebollen & Appelbeignets

Over drie dagen is het alweer Oud & Nieuw! Bereid je vast voor met deze recepten.

Oliebollen  

Ingrediënten: ongeveer 12 stuks

  • 1/2 grote goudreinette
  • 25 g sukade, optioneel
  • 25 g gekonfijte sinaasappelsnippers, optioneel
  • 50 g krenten
  • 100 g blanke rozijnen
  • 100 g donkere rozijnen
  • 500 ml melk, lauwwarm
  • 40 g verse gist of 13 g droge gist
  • 500 g bloem
  • 10 g zout
  • 22 g witte basterdsuiker
  • 1/2 limoen of citroen, rasp  

Extra nodig

  • zonnebloem om in te frituren
  • poedersuiker  

Bereiding  

Schil goudreinette en loos het klokhuis. Snijd appel in blokjes van ongeveer halve centimeter. Snijd ook de sukade en gekonfijte sinaasappel in kleine stukjes als je die in de oliebol wilt.  

Was de krenten en rozijnen, laat goed uitlekken in een vergiet.  

Zorg ervoor dat alle ingrediënten echt op kamertemperatuur zijn voordat aan het beslag begint.  

Schenk 60 gram van de lauwe melk in een kommetje en brokkel daar de gist boven. Roer tot alle gist in de melk is opgelost.  

Doe bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Strooi zout bij de bloem. Basterdsuiker en limoenrasp of citroenrasp in het kuiltje.  

Giet de gist mix bij de suiker en start met mixen vanuit het midden. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe en blijf mixen met een houten lepel.  

Het beslag moet vloeiend zijn. Voeg nu de rozijnen en overige vulling toe aan het beslag. Klop alles met een houten lepel tot een goed lekker luchtig beslag.  

Laat het beslag rijzen. Zet het afgedekt met een vochtige doek op een warm plekje bij de verwarming.  

Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Roer het beslag nog kort door. Schep met een grote lepel of ijslepel mooie bollen van het beslag en laat rustig glijden in de hete olie.  

Haal de grote lepel ijslepel voor het scheppen even door de hete olie, dan laat het beslag gemakkelijk los.  

Niet teveel tegelijk bakken, de oliebollen rijzen nog tijdens het bakken. Je wilt dat de oliebollen ruimte hebben om uit zichzelf te draaien.  

Bak ze ongeveer 5 a 6 minuten, goudbruin. Houd de temperatuur van de olie tijdens het bakken goed in de gaten. Als de olie te veel afkoelt, nemen de oliebollen meer vet op en worden ze minder lekker.  

Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestuif de oliebollen met lekker veel poedersuiker.  

Appelbeignets

Ingrediënten

  • 3 granny smith
  • 1,5 eetl. limoensap
  • 145 g bloem gezeefd
  • 1 theel. bakpoeder
  • 1/2 eetl. fijne kristalsuiker
  • snufje zout

Extra nodig

  • zonnebloemolie om te frituren
  • poedersuiker om te bestrooien
  • optioneel vanille ijs  

Bereiding  

Schil appels, boor klokhuis er uit en snijd ze in ringen van 1 a 2 cm dik. Schep ze om met het limoensap.  

Doe de bloem, bakpoeder, de suiker en een snufje zout in een kom. Klop langzaam ongeveer plus min 140 ml koud water door het bloemmengsel zodat je een mooie dikke en glad beslag krijgt, laat even rusten.  

Schenk de olie in een frituurpan en verhit de olie tot 190°C. Haal enkele appelringen door het beslag, schud ze even af en laat ze voorzichtig in de olie glijden.  

Frituur ze 2 a 2,5 minuten tot de beignets goudbruin kleuren, keer ze met behulp van een vork of tang, frituur nog een paar seconden. Neem de ringen uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Houd de gebakken appelbeignets warm in een lauwe oven van rond de 60 graden. Ga verder frituren met de rest van appels.  

Bestuif ze met poedersuiker en serveer eventueel met vanille ijs.