Groentensoep met ballen

London kookt vandaag een lekker traditioneel groentesoepje.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 2 sjalotten of 1 ui
  • 500 g bospeen
  • 1 prei
  • 4 stengels bleekselderij
  • 25 g roomboter
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 1 snee witbrood
  • 80 ml melk
  • 280 g rundergehakt of half om half
  • 1 theel. kerriepoeder
  • 2 eetl. tomatensaus
  • 140 g vermicelli
  • 1/2 verse platte peterselie, fijngesneden
  • zwarte peper en zout naar smaak

Bereiding

Snipper de sjalotten of ui.

Was de bospeen en bleekselderij en snijd deze in dunne plakjes. Was ook de prei en snijd in dunne ringen van 2 cm. 

Verhit de boter in een grote soeppan en fruit de sjalotten 4 minuten. Voeg daarna de wortels, prei en de bleekselderij toe en laat alles 8 a 10 minuten garen.

Schenk er 1,5 liter water bij en voeg de bouillontabletten toe, wil je de smaak minder sterk? Dan kun je extra water toevoegen.

Week het brood in de melk, knijp het uit en meng het goed met het gehakt. Voeg kerriepoeder, en peper en zout naar smaak toe.

Maak met vochtige handen balletjes met een doorsnede van ca. 1 a 1,5 cm. Voeg de balletjes toe aan de soep. Laat de soep op laag vuur 15 minuten trekken met de deksel op de pan.

Strooi de laatste 10 minuten de vermicelli erbij. Breng op smaak met peper en zout. Voeg vlak voor het serveren de peterselie toe.

Eet lekker!

Tip: Heerlijk met stokbrood en roomboter. Wil je wat pit in de soep? Fruit dan fijngehakte 1/2 chilipeper bij de sjalot!

Meer lekkere recepten