Eten & Drinken

Een culinair januari, Bibi blikt vooruit

Onze culinair redacteur Bibi Loomans bekijkt samen met London en haar team wat er speelt op culinair gebied en waar we maandelijks op focussen met onze gerechten en gasten.

Goede voornemens

Januari is aangebroken, dé maand van de frisse start én de goede voornemens. Voor veel mensen betekent dat na de feestdagen weer even strak in het gareel. Misschien weer even iets minder eten, maar vooral gezondere keuzes maken en meer groente eten. 250 gram groenten zouden we per dag moeten eten, maar wist je dat veel Nederlanders dit niet eens redden? Koffietijd helpt je graag om die 250 gram met gemak te halen.  

Maar januari is ook een maand van koude, donkere en lange dagen. De lockdown maakt alles nog net een tikkeltje 'donkerder'. We werken weer thuis en kunnen niet naar de bioscoop, theater of het café. We willen onszelf deze maand dus vooral niet te veel opleggen en verplichten, maar doen waar we ons goed bij voelen.

Daarom doet Koffietijd niet anders dan je van ons gewend bent. Van ons moet je namelijk helemaal niks. We maken gewoon weer lekkere warme soepen, stoofpotjes, stamppoten en pastaschotels, maar dan met extra veel groente. Denk aan een stamppotje met hoog comfortfood gehalte, waarbij een deel van de aardappelen vervangen wordt door pastinaak. Zo krijg je toch weer extra groenten binnen!  

Maak kennis met gezonde producten

Samen met London laat ik je ook kennis maken met nieuwe, gezonde producten en nemen we de proef op de som. Zoals de koolhydraatarme groentevarianten uit de supermarkt: broccoli-, bloemkool- en nasirijst. Pompoenlasagnebladeren en groentewraps. Wist je dat je van broccolirijst heel snelle en makkelijke groenteburgertjes maakt? En dat filodeeg een goede vervanger voor bladerdeeg is, wanneer je dus net even wat gezonder maar net zo lekker wil eten. En kweepeer, ken je dat? Het is een vergeten fruit waar we je opnieuw kennis mee laten maken en hopelijk ben je er straks net zo dol op als wij.  

Ook geven we lekkere en gezonde lunchinspiratie om het thuiswerken leuk te houden, zonder dat je een saladebar van je koelkast hoeft te maken of uren in de keuken moet zwoegen. En wat dacht je van bananenpannenkoeken met lekker veel vers fruit, om ook van de weekenden een feestje te maken.  

Gasten in de Koffietijdkeuken

Natuurlijk komen er ook weer genoeg leuke gasten langs in onze keuken. Zo vertellen Samuel Levie en London ons dat we de gezonde aardappel meer moeten laten shinen in de keuken: Power to the pieper! En wil je deze maand wat minder suiker eten, maar toch kunnen snoepen? Daphne Hari deelt een aantal van haar recepten zonder geraffineerde suikers uit haar nieuwe boek.   

Koffietijd is er niet alleen om je te inspireren met lekkere recepten met nét dat extra beetje groenten, maar ook om de januaridagen nét iets minder donker te maken.   

Liefs, Bibi