Eten & Drinken

Proef op de som: orzo!

Orzo, het ziet eruit als rijst, maar komt uit Italië. Wat is het en wat kan je ermee? London en Bibi zochten het uit!

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de orzo met spek en garnalen

  • 350 g Roma tomaten
  • 180 g spek in dunne reepjes
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 300 g Orzo
  • 400 ml gezeefde tomaten
  • 300 ml Kippenbouillon
  • 280 g garnalen
  • bieslook voor garnering

Voor de orzo salade met krokante feta

  • 300 g orzo
  • 150 g cherrytomaten, gehalveerd
  • ½ komkommer, in halve maantjes
  • 2 geroosterde gele paprika's uit pot, in dunne repen
  • Kalamata olijven, gehalveerd
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 1 bosje dille, fijngesneden
  • 1 bosje peterselie, fijngesneden
  • Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt

Dressing

  • Sap van ½ citroen
  • 4 el olijfolie extra vierge

Krokante feta

  • 1 blok feta (200 g), in plakken
  • 4 el Maïzena
  • 2 el gedroogde oregano
  • 2 el honing

 

Bereiding

Orzo met spek en garnalen

Verwarm de oven op 220C

Doe de Roma tomaten in een ovenschaal in de oven en rooster ze 20 tot 30 minuten.

Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Doe de spek in de pan, zonder olie. Bak tot het vet uit de spek. Als je het teveel vet vind kun je wat uitscheppen.

Doe de ui bij de spek en fruit op een zacht vuur aan tot ze glazig worden.

Voeg de orzo toe aan de pan en bak even kort mee.

Voeg de gezeefde tomaat en bouillon toe en breng al roerend aan de kook. Laat 5 minuten al roerend op laag vuur koken.

Voeg de garnalen toe en kook nog 3 minuten mee. De garnalen zijn roze geworden en de orzo is gaar.

Schep op een bord samen met de geroosterde tomaten en garneer af met fijn gesneden bieslook.

Tip! Je kunt er ook voor kiezen op de garnalen even te grillen en op het laatste moment als de orzo gaar is toevoegen.

 

Orzo salade met krokante feta

Kook de orzo volgens aanwijzingen op de verpakking, al dente. Giet af en verdeel in een grote schaal. Voeg alle groenten, olijven, ui en kruiden toe en meng door de orzo.

Maak de dressing door het sap van ½ citroen, de olijfolie en peper en zout door elkaar te mengen. Voeg de dressing hier ook aan toe en meng alles goed door elkaar.

Verdeel de plakken feta in een platte schaal en voeg hier de maïzena aan toe. Breng op smaak met peper en de gedroogde oregano. Meng door elkaar en zorg dat alle plakken feta bedekt zijn met de maïzena.

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur met olijfolie en bak, zodra de pan heet is, de feta krokant in de pan. Door de maïzena wordt de feta lekker knapperig. Laat even uitlekken op een bord. Drizzle hier de honing overheen.

Meng de knoflook door de Griekse yoghurt en schep de yoghurt in een grote schaal platte schaal met opstaande rand. Verdeel de orzo salade over de yoghurt en maak af met de gebakken feta.

 

Eet smakelijk!