Proef op de som: okra!

Je leest het goed! Vandaag nemen Bibi en London de proef op de som met okra! Deze slijmerige groente klinkt misschien niet heel uitnodigend, maar ons duo in de keuken bewijst het tegendeel!

Ingrediënten

Griekse okrastoof   

  • 1 ui (gesnipperd) 
  • 1 tl chilivlokken  
  • 1 teen knoflook (in dunne plakjes) 
  • 250 g okra (diepvries, niet ontdooid)  
  • 1 blik gepelde tomaten (400 g)  
  • 100 ml groentebouillon   
  • 1 blik kikkererwten (uitgelekt 200 g)  
  • 1 el gedroogde oregano  
  • 2 el verse dille (fijngehakt) 
  • Feta    

Okrasoep  

  • 125 g zoutvlees 
  • 350 g kippenbouten 
  • 2,5 l kippenbouillon 
  • 1 teen knoflook (grof gehakt) 
  • 1 grote ui (in blokjes gesneden) 
  • 2 tomaten (in blokjes) 
  • 4 pimentkorrels 
  • 4 takjes selderijblad 
  • 2 salamblaadjes 
  • 4 tajerbladeren 
  • 450 g verse okra 
  • 1 antroewa
  • 1 madame jeanette peper
  • 225 g basmatirijst   

 

Bereiding

Okrastoof 

Fruit de ui tot deze glazig is in een soep of stoofpan met wat olijfolie. Voeg de chilivlokken toe en bak even mee. Voeg nu de knoflook en de okra rechtstreeks uit de diepvries toe. Je hoeft de okra dus niet te ontdooien.  Doe de groentebouillon en de tomaten erbij en breek ze kapot met een houten lepel. Kook de okra in 25 minuten gaar.  

Voeg na een kwartier de kikkererwten toe en verwarm die nog even mee. Breng op smaak met peper, zout en de oregano.  Serveer met de verse dille, verbrokkel er wat feta over en serveer met vers brood, rijst of gevulde paprika's (gemista).        

Okrasoep  

Spoel het zoutvlees even af onder de kraan. Snijd het zoutvlees in blokjes van ongeveer 2 cm en doe in een pan. Kook het vlees ongeveer 50 minuten en giet het vervolgens af. Je kan het ook koken in een snelkookpan. Wil je het vlees minder zout, dan kun je al na 30 minuten het vlees afgieten en dan weer opzetten met koud water en weer koken tot het vlees zacht is.  

Doe de kip in een grote soeppan met 2,5 liter water. Voeg hier de knoflook, ui, tomaat, pimentkorrels, selderij, salamblaadjes aan toe. Laat dit net zolang koken totdat het vlees van het bot afvalt, dan is de bouillon ook goed.Haal de kip uit de bouillon zodat je deze kunt ontvellen en uitpluizen. Als je de kip is schoongemaakt doe je het kippenvlees weer terug in de pan.  

Was de okra, snijd het bovenkantje en het harde stuk eraf en snijd in tweeën of drieën.  Snijd de nerven uit het tajerblad, snijd de steeltjes fijn en het blad in grove stukken.  

Breng een pan met een snufje zout aan de kook en blancheer de steeltjes eerst in 3 minuten gaar en daarna de bladeren heel kort, max 1 minuut. Giet af en spoel koud.  Was de antroewa’s en snijd het kroontje er af. Snijd ze vervolgens in stukken.  

Voeg de okra en antroewa’s toe aan de soep met het zoutvlees en madame jeanettepeper.  Laat op laag vuur ongeveer 30 minuten pruttelen, zorg dat de peper en okers niet kapotgaan! Soep wordt dan behoorlijk pittig.  Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

Voeg de tajerbladeren de laatste vijf minuten toe aan de soep. Verwijder de peper, serveer die op een schaaltje ernaast voor de mensen die van pit houden.  

Serveer de soep met de rijst ernaast.  

Tip! Je kunt ook bakkeljauw in de soep doen. Ontzout de vis, check op graatjes, snijd in grove stukken en voeg toe aan de soep.  

Meer lekkere recepten