Paasinspiratie: torta di pasqualina

De meeste mensen zijn nog aan het uitbuiken van de paasbrunch, maar mocht je toch nog willen kokkerellen op Tweede Paasdag dan heeft London hét recept voor je: Italiaanse paastaart of torta di Pasqualina!

Ingrediënten

  • 300 g bloem, gezeefd
  • 8 el milde olijfolie
  • 550 g gewassen spinazie
  • 280 g ricotta
  • 90 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 7 eieren
  • 80 g kappertjes, uitgelekt
  • 1 tl paprikapoeder
  • 3 takjes oregano, fijngesneden
  • 3 takjes peterselie, fijngesneden
  • 1 eidooier
  • zwarte peper en zout

Extra benodigdheden

  • Quichevorm of taartvorm 24 cm

Bereiding

Verwarm de oven voor op 185 graden.

Maak een bergje van de bloem en maak er een kuiltje in.
Schenk er 5 eetlepels olijfolie in en een scheutje water. Kneed het deeg, voeg eventueel nog een druppel water toe, tot een soepel en glad deeg. Laat het even rusten.

Verhit 2 eetlepels olijfolie en roerbak de spinazie kort tot medium geslonken.
Laat in een zeef goed uitlekken en druk er zoveel mogelijk vocht uit, leg er een stukje bakpapier op en zet daar vervolgens iets zwaars op. Hak de spinazie daarna grof.

Klop ricotta los met de Parmezaanse kaas, één ei, kappertjes, paprikapoeder, oregano en de peterselie. Breng op smaak met zwarte peper en zout en schep de spinazie erdoor.

Verdeel het deeg in twee delen en rol beide delen uit tot een ronde lap die in de vorm past. Maak één lap wat groter zodat ook de randen van de vorm bedekt kunnen worden. Vet de vorm in en bestuif met wat bloem. Teveel bloem weg kloppen.

Leg de grootste lap deeg in de vorm en druk de bodem en randen goed aan. Bestrijk met een beetje olijfolie.
Verdeel het spinaziemengsel over de bodem. Maak 6 kuiltjes en breek in elk kuiltje een ei. Dek af met de tweede lap deeg en druk de randen goed aan. Bestrijk de bovenkant met de eidooier.

Bak de taart ongeveer 40 a 45 minuten in de oven tot hij gaar en goudbruin is, dek af met een stuk aluminiumfolie als de bovenkant te snel donker wordt. De taart kun je warm of koud serveren.
En is ook lekker met een Italiaanse salade.

 

Eet smakelijk!

Meer lekkere recepten