Batbot met kip

Volgende week eindigt de ramadan! Een maand waarin moslims over de hele wereld overdag niks eten of drinken. Pas als ze zon onder is, wordt er gegeten. En daarbij wordt uitgepakt! Een van de vele gerechten die worden gemaakt is batbot met kip en laat London die net vandaag in de Koffietijdkeuken maken!

Ingrediënten

Voor 5 tot 8 stuks

De batbot-broodjes

500 g bloem
1 el droge gist
1 tl zout
300 ml lauwwarme melk

De kipvulling

300 g kippendijen (kleine blokjes)
1 sjalot (fijngehakt)
3 teen knoflook (fijngehakt)
2 el mild olijfolie
2 el tomatenpuree
4 el ketjap manis
1,5 tl sambal oelek
2 cm verse gember (geschild en fijngehakt)
1 tl rietsuiker
Handjevol koriander en platte peterselie (fijngehakt)
Zout en verse zwarte peper
1/2 komkommer (in plakjes)
2 tomaten (in plakjes)

 

Bereiding

Meng de bloem samen met de gist in een kom.
Meng het samen tot een geheel.
Voeg beetje bij beetje de melk toe en kneed alles goed samen. Gebruik je keukenmachine mocht je die hebben. Als het gist een beetje is opgenomen doe je het zout erin.

Vorm het deeg tot een bol en dek het met een theedoek af. Laat het voor 30 minuten rusten.

Stort het deeg op een met bloem bestoven werkplek en verdeel het in gelijke bollen.
Dep je vingers in een beetje bloem en druk elke deegbol plat. De dikte is ongeveer 1cm.

Dek de broodjes af met een theedoek en laat deze voor 1,5 uur rijzen.


Maak ondertussen de vulling. Verhit een pan met olie en voeg hier de blokjes kip aan toe.
Voeg ui en knoflook toe. Bak alles totdat de kip gaar is.
Giet daarna de tomatenpuree, ketjap manis en de sambal hierbij. Bak 2 minuten verder. Roer alles mooi samen totdat de kip bedekt is met de sauzen.

Voeg suiker en de versgehakte koriander/peterselie hieraan toe.

Stort het gerezen deeg op je werkblad en kneed het nog even door. Verdeel het deeg vervolgens in 10 gelijke stukken en vorm bolletjes van het deeg. Zie de video voor instructies.
Dek de deegbolletjes af en laat ze onder een schone theedoek 10 minuten rusten.
Druk het bolletje deeg plat tot het een dikte heeft van ongeveer 1 centimeter.
Schep twee eetlepels van de vulling in het deeg.
Vouw de zijkanten van het deeg terug naar het midden en knijp het midden goed samen.
Druk de bolletjes iets plat en laat ze wederom 10 minuten onder een schone theedoek rusten.

 

Verwarm een droge koekenpan en plaats voorzichtig het brood in de pan.
Bak het brood op een laag vuur totdat beide kanten goudbruin zijn.

Proef en breng indien nodig op smaak met zout en zwarte verse peper.

Eet lekker!