Vrijheidssoep van Nadia Zerouali

De kwetsbaarheid van vrijheid is recent pijnlijk zichtbaar geworden. We hebben gezien hoe snel dit kan worden afgenomen en wat dit voor gevolgen heeft. Daarom is het nog meer van belang dat we ons hiervan bewust zijn en onze vrijheid koesteren.

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 blikken gepelde tomaten (of 1 kg verse rijpe tomaten)
  • 1 flinke bos bladselderij
  • 1 bos bladpeterselie
  • 3 liter water
  • 1 dl milde olijfolie
  • 100 g gedroogde bruine linzen
  • 1 el kurkuma
  • 1 el ras el hanout
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el gemberpoeder
  • peper en zout
  • 2 volle el tomatenpuree
  • 1 pot of blik (ca. 500 g) kikkererwten (goed gewassen en uitgelekt)
  • 4 volle el maïzena of bloem  

Optioneel

  • Pompoen (in kleine blokjes)
  • Zoete aardappel (in kleine blokjes)
  • Losgeklopt ei  

Bereiding

Pel de uien en snijd ze grof. Was de bladselderij, bladpeterselie en snijd ze grof. Pureer de uien met de tomaten, groene kruiden en het water met een staafmixer of in een blender tot een vrij glad mengsel. Bekijk de kookvideo en extra tips van Nadia op: Vrijheidsmaaltijd.nl

Breng in een grote soeppan het tomatenmengsel met de milde olijfolie, de linzen, alle specerijen, de tomatenpuree en wat peper en zout aan de kook. Als je voor de pompoen of zoete aardappel kiest, kan je deze er nu bij doen. Voeg de kikkererwten toe en kook ze nog ca. 10 minuten mee.

Laat de soep op matig hoog vuur in ca. 35 minuten gaarkoken. Breng verder op smaak met peper en zout.

Om de soep te binden: maak in een kom een bloempapje door de maïzena of bloem met een flinke scheut water te mengen en tot een glad papje te roeren.

Klop het al roerende met een garde door de soep tot deze licht gebonden en fluwelig is. Laat de soep niet meer koken maar alleen een paar minuten zachtjes pruttelen. Als je ook kiest voor het ei in de soep, is dit het moment om het al roerend toe te voegen.

Eet smakelijk!

Meer lekkere recepten