Proef op de som: raapstelen!

London en Bibi nemen de proef op de som! Deze keer met deze echte lentegroente: raapstelen!

Ingrediënten

Voor de pasta

  • 500 g orecchiette  
  • 6 ansjovisfilets in olijfolie  
  • 1 grote el venkelzaad 
  • 1 el chilivlokken 
  • 1 teen knoflook, in hele dunne plakjes 
  • 500 g raapstelen 
  • 200 g tuinbonen 

Voor de pangrattato

  • 1 stuk of 2 sneden (liefst oud) desembrood  
  • 1 teen knoflook 
  • rasp van 1 biologische citroen 
  • pecorino    

Voor de noedels 

  • 400 g noedels met of zonder ei
  • 3 el arachide olie
  • 4 cm verse gember (geschild en fijngehakt)
  • 1 rode peper (zaadlijsten verwijderd en fijngesneden)
  • 2 sjalotjes (gesnipperd)
  • 2 teen knoflook (gesnipperd)
  • 300 g raapstelen (gewassen en gedroogd)
  • 3 el ketjap asin
  • 1,5 el ketjap manis
  • 1,5 el sesamolie
  • 1 el sesamzaadjes
  • 2 stengels lente ui (fijn gesneden in ringen)

Bereiding

De pasta met raapstelen

Begin met pangrattato. Mix het brood fijn samen met de teen knoflook. Doe een beetje olie in een koekenpan en bak de pangrattato krokant en goudbruin. Doe de pangratatto in een bakje. Voeg hier de rasp van een citroen aan toe en breng op smaak met peper, zout en wat geraspte Pecorino. Zet even apart.    

Kook de orchiette in gezouten water in 12 minuten al dente. Smelt in de tussentijd in een grote koekenpan op middelhoog vuur de ansjovisfilets met een beetje olijfolie uit het blikje en wat extra olijfolie. Voeg het venkelzaad en de chilivlokken toe.  

Voeg als de ansjovisfilets bijna gesmolten zijn de knoflook toe en bak nog zo'n 2 minuten mee. Snijd de uiteinden (de wortels) van de raapstelen. Spoel af met water en zorg dat eventueel zand is verwijderd. Dep droog en snijd in 3 stukken. Voeg de raapstelen en tuinbonen toe, meng alles door elkaar en roerbak zo'n 3 minuten mee.  

Giet de orecchiette af, maar bewaar een half kopje met kookvocht. Voeg de pasta samen met het kookvocht toe aan de pan en zorg dat alle pasta gemengd is met het ansjovis-venkelzaad mengsel.     Serveer de pangrattato op ieder bord pasta.    

 

De noedels met raapstelen

Kook de noedels beetgaar volgens aanwijzingen op de verpakking.

Verhit tussen door de zonnebloemolie in een wok of grote koekenpan en fruit de gember, peper sjalotjes en knoflook tot het lekker begint te ruiken.

Voeg de raapstelen toe en mix alle goed om. De twee soorten ketjap mogen er ik bij, meng alles goed door elkaar.

Giet de noedels af en schep ze door de raapstelen in de wok of koekenpan.
Verdeel over kommen en druppel er wat sesamolie overheen. Bestrooi met sesamzaad en de lente ui, serveer meteen.

Tip! doe er lekker veel verse kruiden bij zoals koriander of platte peterselie. Voor extra pit is een tomaten sambal chutney heerlijk bij dit gerecht.

Eet smakelijk!

Meer lekkere recepten