Kipsaté met pindasaus

Vandaag maakt London deze BBQ-klassieker kipsaté! Met een heerlijke marinade en huisgemaakte pindasaus. Als je deze eenmaal geproefd hebt, kan je niet meer zonder!

Ingrediënten

Voor de saté

  • 700 g kippendij met vel, zonder bot
  • 5 cm gember, geschild en in plakjes
  • 5 tenen knoflook , gepeld
  • 1 el palmsuiker, of rietsuiker
  • mespuntje zout
  • sap van 1 limoen
  • 1 el sojasaus
  • 3 el ketjap manis  

Voor de pindasaus

  • Eetlepel plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloem- of arachideolie)
  • 125 g suiker
  • 4 citroenblaadjes
  • verse laos, in stukjes gesneden
  • 4 cm verse gember, fijn gesneden
  • 1/2 limoen, in partjes
  • 1 el tamarinde (fruitzuur)
  • 4 el sambal oelek (als je minder heet wil, mag je minder doen)
  • 5 el pindakaas bio
  • 100 g grof gemalen pinda's
  • beetje gekookt water (voor als het te dik is)

 

Bereiding

De kipsaté

Leg de satéprikkers in een schaal met water. Zorg dat ze volledig onder water staan. Verwijder het vel van de kippendij en gaar het een minuut in kokend water. Door het koken wordt het vel steviger en kun je het makkelijker spiesen. Neem de velletjes uit het kookvocht en laat uitlekken. Snijd vel in smalle reepjes. Vlinder de dijen, maak de kip iets platter door de dikkere delen overdwars door te snijden. Snijd het vlees in blokjes 4 centimeter, proberen de stukken gelijk te houden.

Wrijf de gember, de knoflook en de Javaanse suiker met een snuf zout fijn in de vijzel of anders in een keukenmachine. Je kan het ook heel fijn hakken. Voeg limoensap, sojasaus en de ketjap manis toe en mix alles goed door elkaar.

Marineer de kip hier minstens 2 uur in, langer is nog meer smaak. Rijg de kip in de lengte per 5 à 6 stukjes aan de satéstokjes. Begin en eindig met kip en wissel af met een reepje kippenvel.

Steek de barbecue aan en wacht tot de vlammen rustig zijn en de kolen hun werk kunnen doen. Wat handig is om een hete en een minder hete zone te maken. Geen barbecue? Verhit dan je grillpan.

Rooster de saté eerst op de hete zone een paar minuten per kant tot hij net gaar is geschroeid. Draai snel om en blijf regelmatig draaien. Giet ketjap op een groot plat bord. Haal de stokjes erdoorheen. Draai om en zorg dat alle kanten goed bedekt zijn met de ketjap.

Gaar nogmaals op de minder hete zone tot de kip mooi is gekaramelliseerd.

Serveer met pindasaus. Het is ook lekker met wat rijst en zoetzuur.

De pindasaus

Doe een goede scheut plantaardige olie in een pan. Voeg hier de suiker, citroen, gember en laos aan toe. Roer dit even door en bak ongeveer 5 minuten bakken in de pan. Doe de sambal en de partjes limoen erbij. Blijf roeren totdat de suiker gaat karamelliseren. De saus mag even pruttelen.

Nu zijn alle smaken goed ingetrokken zijn, is het tijd om de pindakaas erbij te doen. Maal de pinda's handmatig of doe ze even in de blender. Zorg ervoor dat het grove stukken zijn daar wordt de smaak intenser van. Doe bij de rest van de saus en roer het geheel. Als je de saus iets te dik vindt, kun je er gekookt water aan toevoegen en het geheel roeren totdat de saus wat dunner is. Maar let op, maak het niet te dun en waterig!  

Eet smakelijk!

Meer lekkere recepten