Eten & Drinken

Verslavend lekkere chocoladefudge

Het is vandaag National Fudge Day! De perfecte dag om te genieten van dit heerlijke snoepgoed. Benieuwd waar het vandaan komt en waarom deze dag gevierd wordt? Pak een lekker stukje fudge, een kop thee en lees verder.

Een foutje wat fudge werd 

We kennen allemaal die zoete, bruine blokjes wel. Ze staren je aan in de supermarkt, terwijl je langs het snoepgoed loopt. Aan een blokje heb je vaak genoeg, zo vullend is het. Maar, waar komt deze lekkernij eigenlijk vandaan?   

Fudge staat bekend als een typisch Engels product, maar het is eigenlijk afkomstig uit Amerika. Het werd daar per ongeluk ontdekt op een college in Vasser, tijdens een kookles. De studenten wilden toffee maken, maar de temperatuur van het mengsel was te laag. Oeps, foutje! Het resultaat werd fudge genoemd, wat foutje of vergissing betekent.   

De zoetigheid bleek toch erg lekker te zijn, wat later bewust werd gemaakt. Dit product is erg populair in Amerika en wordt er veel gegeten. Later werd het door de Engelsen overgenomen en ook veel gemaakt. Er zijn nog een aantal écht klassieke fudge smaken, maar er worden ook steeds weer nieuwe bedacht. 

Viering 

Nationale Fudge Day wordt jaarlijks gevierd op 16 juni. De dag waarop je heerlijk kunt én mag genieten van je favoriete smaak van dit snoepgoed. De meest bekende smaken van fudge zijn chocolade, chocoladenoot, karamel en pindakaas.   

Dat het een feestdag wordt genoemd, is toch wel typisch Amerikaans. Daar hebben ze echt voor alles een ‘feestdag’ bedacht. Bij Koffietijd vieren we dit soort dagen lekker mee, want wij genieten altijd van lekker eten, inclusief een snoepje hier en daar. Wat nog lekkerder is? Zelf maken! 

Recept voor gezonde chocoladefudge 

De chicks van ChicksLoveFood hebben het goed bekeken: met dit recept voor een gezondere versie van fudge voelt het minder slecht om vaker een stukje te eten. Verslavend lekker, deze verantwoorde chocoladefudge.   

Volgens de chicks extra moeilijk om te wachten totdat de fudge is uitgehard, maar zeker het wachten waard! 

Ingrediënten 

  • 50 gram kokosolie 
  • 30 gram cacaopoeder 
  • 70 gram pure chocolade (minimaal 72%) 
  • 100 ml honing 
  • 4 eetlepels notenpasta (in dit recept wordt amandelpasta gebruikt) 
  • Handje amandelen 

Bereiding 

Breek de chocolade in stukjes en smelt au bain-marie. Meng de rest van de ingrediënten door elkaar en voeg de gesmolten chocolade toe. Roer dit tot je een mooi, egaal mengsel hebt.  
Bak de amandelen ondertussen kort aan in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn en voeg deze toe aan het chocolademengsel. Vet een bakblik of ovenschaal van ca. 15 x 15 cm in met kokosolie of bekleed met bakpapier.
Giet het fudgemengsel in de bakvorm en laat het ca. 3 uur opstijven in de koelkast. Snijd de fudge, wanneer ‘ie goed is uitgehard, in stukjes en bewaar in de koelkast. Je kan fudge zeker een week bewaren. 

Nieuwsgierig geworden naar meer lekkernijen om zelf te maken? De chicks hebben ook diverse kookboeken geschreven. 

Bron recept: Chickslovefood