Eten & Drinken

Miljuschka's knapperige regenboogsalade

Het is vandaag National Eat Your Vegetables Day oftewel: eet je groente- dag. Het is elke dag belangrijk om groente te eten, minimaal zo’n 250 gram, maar 17 juni staat extra in het teken van groente! Waar komt deze rage vandaan?

Groente is gezond 

De geschiedenis van Nationale-eet-je-groente-dag begint bij bewustwording van voeding en de rol die het speelt in een gezonde leefstijl. Groente hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van mensen: kijk vooral terug naar de tijd toen er nog jager-verzamelaars waren. Groenten waren een kenmerk van beschaving en misschien wel de belangrijkste redenen waarom we ons vestigden en geen nomaden meer waren. Er werden gewassen geplant, er werd voor de groenten gezorgd en geoogst.  

Als groente niet je favoriete onderdeel is van een gerecht, is Nationale Eet je Groenten Dag op 17 juni het perfecte moment om eens wat nieuws uit te proberen! Het is tenslotte ontzettend gezond en er zijn zó veel soorten, dat er wel iets tussen moet zitten dat jij lekker vindt. Als je een beetje kunt experimenteren in de keuken, kun je ontdekken hoeveel heerlijke recepten, boordevol groente er zijn. Of je nou je favoriete salade eet, of voor het eerst paksoi uitprobeert, vandaag draait het allemaal om de meest kleurrijke dingen op je bord. 

Tips voor groentehaters- en lovers 

Er zijn natuurlijk veel manieren om ervoor te zorgen dat je die 250 gram aantikt, of om erachter te komen welke groente jouw favoriet is! We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om te verwerken in je dagelijkse menu.  

Elke maaltijd iets 

Wanneer we denken aan groente, denken we vaak aan de warme maaltijd met gekookte groenten. Dat hoeft niet zo te zijn! Probeer eens wat vaker groente te verwerken in je ontbijt, lunch of snackmomenten. Denk bijvoorbeeld aan een omelet met spinazie en tomaat als ontbijt. Eet een salade als lunch en neem wat worteltjes en komkommer mee als snack. Zo zorg je de hele dag door voor genoeg groente en het is nog lekker ook!  

Ga uiteten bij een vegetarisch restaurant 

Ben je geen vegetariër, dan is de kans groot dat je snel langs een vegetarisch restaurant loopt. Juist vandaag zou het goed zijn om daar eens aan te schuiven en iets nieuws te proberen! Vegetarische restaurants zijn gespecialiseerd in iets maken van groente als hoofdbestanddeel van het gerecht. Je zult versteld staan hoe lekker dat kan zijn! 

Ga op onderzoek uit

Er zijn tegenwoordig meer soorten groenten dan ooit, dus zijn er waarschijnlijk ook nog een heleboel die je nog nooit hebt geprobeerd. Neem even de tijd om te zoeken naar ongewone groenten zoals jackfruit, venkel of koolraap. Zoek op internet een lekker recept en probeer eens wat nieuws uit. Misschien vind je gewoon je nieuwe, favoriete eten!  

Wil je veel groenten eten, maar vandaag weinig tijd (of zin) om te koken? Maak dan een salade met alles erop en eraan om alle goede dingen binnen te krijgen. 

Recept voor een knapperige regenboogsalade

De heerlijke regenboogsalade van Miljuschka zit bomvol met kleur en zorgt ervoor dat je meteen je dagelijkse portie groente binnenkrijgt. Naast een blokjessnijder gebruikt Miljuschka ook een paar verschillende formaten rasp voor de diverse groenten, zodat je een fijne mix krijgt. Je kan gebruiken wat je zelf prettig vindt!  

Qua groente: kies vooral wat jij lekker vindt in een salade of probeer eens wat nieuwe soorten uit. Alles kan en alles mag!

Ingrediënten 

voor 2 personen  

De salade  

 • 1 winterwortel 
 • 1 rode biet 
 • 1/4 rode kool 
 • 1/2 komkommer 
 • 1 mango 
 • verse peterselie  

De dressing  

 • 60 ml olijfolie 
 • 2 el appelciderazijn 
 • sap van 1 sinaasappel 
 • 1 tl rasp van de sinaasappel 
 • 1 el citroensap 
 • peper en zout 

Bereiding 

Maak met de blokjessnijder blokjes van de wortel en van de biet. Heb je geen blokjessnijder, snij ze dan zelf met een mesje. Vervang de blokjessnijder voor een grove julienne rasp voor de komkommer en de mango. Voor de rode kool kan je een fijne julienne rasp gebruiken. Verdeel alle groente over een bowl.  

Maak de dressing door de olijfolie te mengen met appelciderazijn, sinaasappelsap, citroensap en sinaasappelsap. Breng dit op smaak met peper en zout. Wil je een meer romige dressing? Vervang dan de olie door mayonaise.   

Serveer de dressing bij de salade en verdeel wat van de verse peterselie erover.  
Wil je de salade nog verder aankleden? Dit kan door bijvoorbeeld wat gehakte nootjes eroverheen te strooien en vergeet vooral de verse kruiden niet! 

Meer inspiratie van Miljuschka? In een van de laatste afleveringen van het seizoen stond ze bij London in de keuken om een van de recepten uit haar boek te maken: kokosceviche. Klik hier voor het recept.

Bron: artikel
Bron: recept