Eten & Drinken

Witte aspergerisotto en wijn van Kapèlkeshof uit Limburg

Onze culinair redacteur Bibi ging op bezoek bij Wijndomein Kapèlskehof in Limburg om hun heerlijke en zelfgemaakte wijnen te proeven. En daar maakte ze natuurlijk ook een passend gerecht bij!

Op Wijndomein Kapèlskehof Limburg vind je twee soorten rode druivensoorten: de Cabernet Cortis en de Regent. En twee witte druivensoorten: de Solaris en de Helios. Zo'n lekkere witte druif past het best bij een witte aspergerisotto. Samen met Sarah, de eigenaar van het wijndomein, kozen ze Cuvée de Raum als dé perfecte match bij dit gerecht.

Benodigdheden

voor 4 personen

  • 750 gram witte asperges 
  • Aspergebouillon van de asperges (ong 1 liter) + 1 groentebouillonblokje 
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 300 g risotto (Arborio, die vind je in de supermarkt)
  • 100 ml droge witte wijn 
  • 100 gram taleggio 
  • 50 gram boter
  • 75 gram Parmezaanse kaas 

Bereiding

Schil de asperges met een dunschiller en verwijder de onderkant. Leg de schillen en onderkantjes in een pan met 1 liter water en breng aan de kook samen met het bouillonblokje. Voeg hier de asperges aan toe en kook deze 10 minuten mee. Haal ze na 12-15 minuten uit de bouillon en snijdt deze in vieren.    

Smelt boter in een pan en fruit de ui aan op middelhoog vuur. Voeg na 10 minuten de knoflook toe samen met de risotto en bak even mee tot de rijst glazig ziet. Schenk de wijn erbij en laat verdampen. Nu is het tijd om beetje bij beetje de bouillon toe te voegen. (Zorg dat de bouillon in een pan, op het vuur, naast je pan risotto staat). Heb geduld en voeg iedere keer als de bouillon is opgenomen weer een nieuwe schep toe. Tot de risotto beetgaar is. Tussendoor proeven dus! Een goede risotto is ook geen harde pap maar mag best wat ‘lopen’, dus als de laatste schep bouillon nog net niet is opgenomen is dit hét moment om het vuur uit te zetten.   

Scheur de taleggio in kleine stukken en voeg deze samen met de boter en Parmezaanse kaas toe en laat 10 minuten staan. Je laat de risotto nu expres even rusten. Serveer de risotto met de asperges en extra Parmezaanse kaas.