Eten & Drinken

3 x lekkere shared dining gerechten van de BBQ

Gezellig weekend voor de boeg? Shared dining is altijd een goed idee! Zet de BBQ maar aan, bel je vrienden en verras ze met deze heerlijke gerechten.

Ook onze Vivian is fan van shared dining. Op haar bruiloft stonden er heerlijke shared dining gerechten op het menu, wat ons inspireerde om drie gerechtjes, uit het boek 'BBQ' van Julius Jaspers, met jullie te delen.

Asperges met geitenkaas

Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 36 groene asperges, snijd van de onderkant 4 cm af
  • 300 gram Sainte Maure-geitenkaas
  • olijfolie
  • balsamicoazijn

Bereiding

  • Leg de asperges op het rooster en gril ze rondom krokant
  • Leg de gegrilde asperges op een schaal
  • Druppel er wat olijfolie en balsamicoazijn over en serveer met de gebrokkelde geitenkaas 

Extra tip: Controleer de asperges of ze niet te 'houterig' zijn door er één zes minuten te koken. Als die draderig is, moet je ze even schillen.

Grote garnalen met knoflook

Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 300 ml olijfolie
  • 4 tenen knoflook, schoon en fijngesneden 
  • 4 thaise chili's (birdeye), in de lengte doorgesneden
  • 18 grote garnalen
  • zout en peper

Bereiding

  • Ontdooi de garnalen in koud stromend water. Dit is de snelste manier van ontdooien en je houdt de meeste bite. 
  • Controleer bij gepelde garnalen of het darmkanaal er nog zit. Zo ja, snijd die dan weg.
  • Zet een Spaanse ovenschaal of een gietijzeren koekenpan op de barbeque, vul deze met olie, knoflook en chili's en bak de knoflook in 10 minuten goudbruin
  • Voeg de garnalen toe en gaar die in de hete olie tot ze roze zijn. Draai nog even om en breng op smaak met zout en peper.
  • Zet de schaal of pan op tafel en geniet! 

Extra tip: de olie waar de garnalen inzitten, is heerlijk om te gebruiken als dip voor je brood.

Pulled pork

Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 1,4 kilo procureur
  • sweet barbequerub

Bereiding

  • Maak eerste de sweet barbequerub. Dit doe je met 2 el bruine basterdsuiker, 1 el mosterdzaad, 1 el zout, 1 tl pimentón, halve el zwarte peper, 1 tl kaneel, 1 tl cayennepeper. Doe alles in de keukenmachine en meng alle ingrediënten fijn. 
  • Smeer de procureur in met sweet barbequerub en laat minimaal een nacht intrekken
  • Leg de procureur op het rooster van de BBQ met de vette kant naar boven en sluit de klep. Houd na 2 uur elk uur de temperatuur in de gaten. Zet de zuurstof aan- en afvoer iets verder open als de temperatuur daalt, of in het ergste geval, vul wat houtskool aan. 
  • Breng in 8 tot 12 uur naar een kerntemperatuur van 93 graden celcius.
  • Laat het vlees 30 minuten afkoelen en trek het dan met de vingers uit elkaar.
  • Smullen maar!

Extra tip: Zet een lekbakje onder de procureur onder het rooster, scheelt een hoop troep.