Eten & Drinken

Met sojasaus gelakte zalm en gewokte groenten

Bibi trekt deze zomer het land door en is dit keer Rotterdam neergestreken, want daar gebeurt iets heel bijzonders: het maken van sojasaus.

Bibi zou geen culinaire redacteur zijn als ze er niet iets lekkers mee kan maken. Maak je avondmaaltijd extra speciaal met een marinade van sojasaus.

Ingrediënten

  • 4 zalmfilets met vel 
  • sap van 1 citroen 
  • 8 el (Tomasu) sojasaus 
  • 4 el rijstazijn 
  • 2 tl sesamolie  
  • 1 duim gember, geraspt 
  • 2 el donkerbruine basterdsuiker 
  • 1 rode peper, gehalveerd en in dunne ringen gesneden 
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden in dunne ringen 
  • 4 stuks shanghai paksoi, fijngesneden 
  • 500 g sugarsnaps 
  • 1 teen knoflook, fijngehakt 
  • 1 lente-uitje, fijngesneden 
  • 2 tl sesamolie 

Bereiding

Marineer de zalmfilets 15 minuten in het mengsel van citroensap, sojasaus, rijstazijn, gember, donkerbruine basterdsuiker, rode peper en lente-ui.  

Wok in een wokpan met wat neutrale olie de groenten beetgaar. Voeg na 3 minuten de knoflook en lente-ui toe en bak nog even 2 minuten mee. Zet het vuur uit en doe de sesamolie erbij. 

Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur met een beetje olie. Wacht tot de pan heet is en bak de zalm dan met de huidkant naar beneden in 4 minuten. Blijf in de tussentijd de zalm lakken met de marinade. Doe dit met behulp van een siliconen kwast. Draai de zalmfilets op en bak ze nog 1 minuut aan de andere kant. Geef ze een bite door wat sesamzaadjes eroverheen te strooien. Serveer met de marinade, groenten en noedels of rijst.

Wil je alles weten over de Nederlandse sojasaus die Bibi Loomans heeft gebruikt? Lees dan hier haar column over haar bezoek aan de brouwerij.