Eten & Drinken

Serieus lekkere doperwtensoep met spekjes en munt

Hollandser dan een erwtensoep wordt het niet. Maar, zomers zit je natuurlijk niet te wachten op zo'n stevige winterse soep. Dat terwijl de doperwten nu op z'n lekkerst zijn!

Daar hebben we het perfecte recept voor gevonden: doperwtensoep met spekjes en munt. Lekker fris, niet zwaar en heel zomers. We vonden dit overheerlijke recept in het boek 'Groente!' van Niven Kunz. Deze Nederlandse sterren-chef was afgelopen seizoen ook te gast bij Koffietijd, samen met zijn vrouw Virginie, om over hun boek te praten.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 450 gram diepvriesdoperwten
  • 500 ml groentebouillon
  • 100 ml koksroom
  • 200 gram verse (gedopte) doperwten
  • 100 gram spekblokjes
  • 15 gram verse munt, fijngehakt

Bereiding

Verwarm een pan met de zonnebloemolie. Fruit hierin de sjalot en de knoflook. Voeg de diepvriesdoperwten toe. Blus af met de groentebouillon.

Gaar de diepvriesdoperwten in 3 tot 5 minuten en mix met de staafmixer tot een gladde soep. Roer de room erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Blancheer de verse doperwten (je mag ook diepvriesdoperwten gebruiken als verse niet beschikbaar zijn) 1 tot 2 minuten in gezouten kokend water. Giet af en spoel direct koud af zodat het kookproces stopt. 

Bak de spekblokjes goudbruin en krokant. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Hak ze eventueel wat fijner als het grote stukken zijn.

Schenk de soep in een kom, schep daar de geblancheerde doperwten bij, samen met de spekjes. Garneer met de fijngehakte munt.

Wil je meer inspirerende groenterecepten? Het boek 'Groente!' is overal te koop.