Eten & Drinken

Peperonata alla Veneta

Italië, mooi mooi Italië. Wij Nederlanders kunnen geen genoeg krijgen van dit prachtige land en vooral van haar eten. Daarom vandaag weer eens een heerlijk en vooral makkelijk Italiaans recept.

In het receptenboek 'Smaken van Italië' vonden we deze Peperonata alla Veneta. Peperonata is een typisch Napolitaans gerecht gemaakt met paprika. Een soort paprika stoof. Maar de Veneto regio in het noorden van Italië, waar ook Venetië onderdeel van uitmaakt, heeft een eigen versie. Paprika gemengd met aubergine. Deze combinatie is niet één waar je meteen aan denkt, maar eenmaal zo gegeten wil je nooit meer iets anders!

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 4 el olijfolie
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 1 grote rode ui, in ringen gesneden
  • 1 middelgrote aubergine, in blokjes gesneden
  • 2 gele en 1 rode paprika, zaadjes verwijderd en in repen gesneden
  • 5 tomaten, ontveld en fijngehakt
  • 1½ dl droge witte wijn
  • zwarte peper en zout, naar smaak

Bereiding

Verhit de olie in een grote sauteerpan met de knoflook (haal deze eruit zodra deze gaat kleuren). Smoor de ui in de olie op halfhoog vuur tot hij glazig is en begint te kleuren. Doe de aubergine en paprika's in de pan en bak ze 10 minuten al omscheppend.

Voeg de tomaten toe en bak ze 8 minuten op hoog vuur. Giet de wijn in de pan en laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn. Laat de vloeistof in de pan kort koken tot vrijwel alle vloeistof is verdwenen. Proef of er zout en peper bij moet.