Eten & Drinken

Groentequiche

Het is zaterdag! De perfecte dag om in de keuken te duiken. Laat de oven het werk doen met deze lekkere quiche.

Het zonnetje schijnt weer en niets lekkerder om dan in de tuin samen te eten. Met je partner, vrienden, gezin, of gewoon lekker alleen! Met deze quiche van Jamie Oliver uit het boek 'Samen Eten' maak je iedereen blij. En het is ook nog eens hartstikke gezond. 

Ingrediënten 

  • 250 gram bloem (plus extra om te bestuiven)
  • 125 gram koude boter
  • 800 gram flespompoen of gemengde paddenstoelen
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 6 grote eieren
  • 100 ml slagroom
  • 100 gram cheddar (geraspt)
  • 50 gram geitenkaas
  • 2 takjes tijm

Bereiding

Mocht je geen zin hebben om de dag zelf in de keuken te staan of verwacht je bezoek en wil je al voorbereid zijn? Maak de quiche de dag van te voren. Want hij is koud ook erg lekker!

  1. Doe de bloem, boter em eem smifke zeezout in een keukenmachine en mix ze 15 seconden, tot het mengsel de textuur van broodkruim heeft
  2. Voeg 4 eetlepels water toe en pulseer nog een paar tellen tot het deeg bij elkaar komt
  3. Stort het op een met bloem bestoven werkvlak en druk het plat - kneed het niet!
  4. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast
  5. Verhit de oven voor op 180 graden Celcius. 
  6. Vet een 4 cm diepe springvorm en 25 cm doorsnede in met olie. 
  7. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot net geen 1/2 cm dik, terwijl je het deeg keert. 
  8. Wikkel het losjes om de deegroller, rol het van de vorm af, druk het voorzichtig in de rand en laat het rondom iets overhangen. 
  9. Prik gaatjes in de hele bodem, let hem op een bakplaat en bak hetm 30 minuten blind of tot hij licht goudbruin is. 
  10. Laat afkoelen, snijd de randjes af en bewaar ze in een afgesloten bakje. 
  11. Maak de groente naar keuze klaar - schil en halveer de pompoen, verwijder de pitjes en snijd de pompoen in blokjes van 2 cm of borstel de paddenstoelen schoon en snijd in plakjes. 
  12. Zet een grote koekenpan op matig vuur. 
  13. Pel en snijd de ui en knoflook fijn en doe ze met 1 eetlepel olijfolie in de pan. Doe je gekozen groenten erbij en roer 30 minuten regelmatig tot ze zacht zijn en karamelliseren. 
  14. Giet zo nodig wat water erbij om aanbakken te voorkomen. 
  15. Voeg peper en zout naar smaak toe en laat afkoelen. Doe in de blender en voeg de eieren, room en cheddar toe. Maal alles glad, dek af en zet (eventueel een nacht) in de koelkast. 
  16. Giet de vulling in de deegboedm en verkruimel de geitenkaas erover. 
  17. Vet de takjes tijm in met olie en ris de topjes en blaadjes over de taart.
  18. Bak de quiche exact 40 minuten, haal hem uit de oven en laat hem afkoelen. 

Enjoy!