Eten & Drinken

Mueslibollen

De vakantie zit er alweer bijna op, wat betekent dat we weer aan het werk mogen. Deze mueslibollen zitten vol heerlijke noten en gedroogd fruit en zijn daardoor ideaal om mee te nemen voor een lekkere, voedzame lunch.  

Dit recept is afkomstig uit het Bakboek van het derde seizoen van Heel Holland Bakt. De mueslibollen kun je van tevoren maken en zijn door de noten- en fruitvulling ook lekker om zonder beleg te eten. Ideaal om mee te nemen dus!  

Ingrediënten 

voor 10 stuks 

  • 150 gram ongezoete, ongebakken muesli + 2 eetlepels extra voor garnering 
  • 100 gram krenten en rozijnen 
  • 50 gram gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden 
  • 500 gram volkorenmeel 
  • 20 gram verse gist of 1 zakje instantgist 
  • 10 gram zout 
  • 2 eetlepels keukenstroop 
  • 2 eetlepels zonnebloemolie + extra om in te vetten 
  • 100 gram gemengde noten, grof gehakt 
  • 1 (biologisch) ei, losgeklopt  

Bereiding

  1. Meng de 150 gram muesli, de krenten en rozijnen en de abrikozen in een kom en schenk er zoveel heet water over tot alles net onderstaat. Laat dit wellen tot gebruik. 
  2. Doe het meel in een kom en meng de gist en het zout erdoor. Maak in het midden een kuiltje en schenk de stroop en 350 milliliter handwarm water (circa 39°) erbij. Meng het met een pollepel of met je handen tot een zacht deeg en laat het 15 minuten afgedekt rusten. 
  3. Bestrijk het werkvlak met 1 eetlepel olie en kneed het deeg 6 minuten tot het soepel en elastisch is. Gebruik je een staande mixer met deeghaak, kneed het deeg dan 3 minuten op lage snelheid. Dek het deeg af met een vochtige keukendoek en laat het op een tochtvrije plaats minimaal 1 uur rijzen, of totdat het in volume is verdubbeld. 
  4. Bestrijk het werkvlak opnieuw met 1 eetlepel olie en sla de lucht uit het deeg. Rol het uit op het werkvlak tot een dikke lap en strooi de muesli, krenten, rozijnen, abrikozen en gemengde noten erover. Rol het deeg op en kneed alle ingrediënten er goed door. 
  5. Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en vorm er bolletjes van. Leg de bolletjes op een met olie ingevette bakplaat. Bestrijk een groot stuk plasticfolie met olie en dek de bolletjes ermee af. Laat de bolletjes minimaal 1 uur rijzen of totdat ze in volume verdubbeld zijn. 
  6. Verwarm tijdig de oven voor op 200 °C. Bestrijk de bollen met losgeklopt ei en bestrooi met de achtergehouden muesli. Bak de bollen in het midden van de oven in circa 15 minuten gaar en goudbruin. Laat ze iets afkoelen op een rooster en eet ze warm of koud.   

Eet smakelijk!