Zomerse stamppot van rucola en gegrilde kabeljauw

Stamppotten zijn echt niet alleen voor de winter! Dat bewijst deze zomerse stamppot met rucola en gegrilde kabeljauw. En het mooie, het is een heel makkelijk recept zoals je dat van Koffietijd gewend bent.

We zijn in Nederland natuurlijk dol op stamppotjes en wist je bijvoorbeeld ook dat stamppot andijvie eigenlijk een zomerse stamppot is? Andijvie is namelijk helemaal geen wintergroente. Daar komt nu deze stamppot bij, om lekker te variëren.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 1 ui
  • 200 gram rucola
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 4 kabeljauw filets
  • 4 takjes rozemarijn
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el milde olijfolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Bereiding

Schil de aardappelen. Doe in een pan met water en voeg zout toe. Snijd de ui in vieren, bindt het weer vast met een bindtouw en voeg toe aan het water. Leg daarop de aardappels en breng het geheel aan de kook. Kook de aardappelen 15 minuten of tot ze gaar zijn.

Snijd de rucola fijn. Zet ondertussen een vergiet op een kom en giet de aardappelen af, waarbij je het kookvocht opvangt. Haal de ui ertussenuit. Stamp de aardappelen fijn. Voeg zoveel van het kookvocht toe totdat je een mooi puree krijgt.

Roer de rucola erdoor en breng op smaak met zout en peper. Leg de deksel op de pan en zet even aan de kant. Snijd ondertussen de tenen knoflook in dunne plakjes. Maak sneeën, tot ongeveer de helft, in de kabeljauw en stop daar de knoflook en wat rozemarijn in. Strooi wat zout erover. Bestrijk met de milde olijfolie.

Zet de grillpan op het vuur en zorg dat hij goed heet is. Grill de kabeljauw, ongeveer 3 a 4 minuten per zijde, totdat hij net gaar is. Breng op smaak met de peper. Schep wat rucolastamppot op het bord en serveer de kabeljauw erbij. Besprenkel met wat extra vierge olijfolie. En als je nog wat verse kruiden hebt, hak fijn en gebruik als garnering.

Meer lekkere recepten