Surinaamse sardines in tomatensaus

Iedere maandag kookt Koffietijdkok London een budgetgerecht. Deze keer maakt hij Surinaamse sardientjes in tomatensaus. Een gerecht waar London mee is opgegroeid.

Ingrediënten

voor de sardines:

  • 450 gram sardines in tomatensaus (blik)
  • olie, om in te bakken
  • 2 sjalotten, in fijne ringen
  • 1 Madame Jeanette peper
  • 6 tomaten, in blokjes
  • 1 limoen, het sap
  • 4 takjes bladselderij
  • zout en zwarte peper, naar smaak
  • witte puntjes

voor het zuurgoed:

  • 4 rode uien
  • 110 ml appelazijn, of natuurazijn
  • 200 ml water
  • 85 gram suiker
  • 1 tl keukenzout
  • 1 tl gele mosterdzaadjes

Bereiding

Meng azijn, water, suiker, zout en gele mosterdzaadjes in een middelgrote pan en verwarm dit langzaam.

Pel de rode uien, snijd in dunne ringen en voeg deze toe aan de warme vloeistof. Zet het vuur dan uit en laat de uien afkoelen. Je kunt ze meteen gebruiken, maar je kunt ze ook een week in de koelkast bewaren. Als je ze langer wilt bewaren kun je deze rode uien inmaken in steriele goed afgesloten weckpotten.

Halveer de sardines voorzichtig in de lengte - je doet dit het best met behulp van een vork - en verwijder de graten. Verhit wat olie in een pan en bak de sjalot, Madame Jeanette en de tomatenblokjes 1 minuut hierin. Voeg de sardines in tomatensaus, het limoensap en de bladselderij toe en stoof een paar minuten mee.

Breng op smaak met zout en peper. Neem zodra de tomatensaus is ingekookt de pan van het vuur. Serveer de tomatensardines op een lekker wit puntje met wat zuurgoed. Garneer met de overige tomaat. Dit recept is ook lekker met rijst!

Meer lekkere recepten