Tarka dahl met tomaten

Iedere week deelt Koffietijdkok London Loy een budgetrecept wat niet alleen goedkoop is, maar ook makkelijk en lekker! Vandaag is dat een Indiase lekkernij, namelijk tarka dahl.

Tarka dahl is een bijgerecht dat veel wordt gegeten in India. Het is gemaakt van linzen en zit bomvol heerlijke specerijen. 

Ingrediënten

  • 90 gram splitkikkererwten
  • 60 gram rode linzen
  • ½ tl kurkuma
  • 2 tenen knoflook, geraspt
  • 12 gram verse gember, geraspt
  • zeezout
  • 8 verse korianderblaadjes
  • 40 ml zonnebloemolie
  • 20 gram boter
  • 2 gedroogde rode chilies, als je bullseye chillies hebt pas dan op deze zijn scherper.
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 2 kleine tomaten
  • ½ theelepel garam masala

Bereiding

Was de splitkikkererwten en de linzen een aantal keer met water. Doe ze in een pan met 1 liter water en breng aan de kook. Gebruik een schuimspaan om schuim te verwijderen.

Voeg de kurkuma, gember, knoflook en zout toe en laat het 30 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan. Controleer tegen het einde of het eerder gaar is en roer een paar keer om.

Maak de tarka als de linzen en splitkikkererwten 30 minuten gekookt hebben.

Verhit de olie en boter en voeg de gedroogde chillies en komijnzaad toe. Voeg de uien toe als de komijnzaden goed gebakken zijn en hun geur loslaten. Bak de uien goudbruin, zonder ze te verbranden. Voeg de tomaten, garam masala en een beetje zout toe aan de tarka en laat 10 minuten meebakken.

Na 10 minuten voeg je 2 eetlepels van het dhal mengsel toe aan de tarka. Roer het goed door en voeg vervolgens alles toe aan de dhal. Laat het geheel nog 10 minuten koken.

Als de saus nog wat waterig en dun is, kan je de linzen of splitkikkererwten met de achterkant van een lepel tegen de zijkant van de pan platdrukken. Als de tarka dhal te dik wordt voeg je wat water toe. Proef of er nog wat zout nodig is en serveer in een kom. Besprenkel ten slotte met de verse korianderblaadjes.

Tip: Lekker met rijst of naan brood!

Meer lekkere recepten