Gegrilde snijbonen met labneh en harissaboter

Echt Hollandse groenten met een twist. Bibi maakt vandaag gegrilde snijbonen met zelfgemaakte labneh en harissaboter. En om dit lekkere bijgerecht af te maken, doet onze culinair redacteur daar nog een lekkere crunch van oud brood en knoflook bovenop.

Serveer de boontjes met een stukje vega, vis of vlees. Met extra serveertip van Bibi: "Doe er vooral rijst, bulgur, aardappeltjes of wat geroosterd brood of platbrood bij." Als dat geen smullen wordt! 

Ingrediënten

  • 500 gram dikke Griekse yoghurt (10% vet)
  • 1 tl zout
  • 500 gram snijbonen
  • 50 gram boter
  • 2 el harissa
  • 1/3 stuk oud brood (of 4 sneden)
  • 1 teen knoflook
  • rasp van 1/2 biologische citroen

Bereiding

Leg een vergiet in de wasbak en doe hier een schone theedoek in. Schep de yoghurt op de theedoek en doe het zout erbij. Meng met een garde het zout goed door de yoghurt. Pak alle vier de punten van de theedoek bij elkaar en knoop deze vast aan de kraan. Op deze manier kun je yoghurt makkelijk een paar uur laten hangen en zakt het overtollige vocht eruit. Wat overblijft is een dikke, romige, zoute hangop: labneh dus. Laat de labneh minimaal drie uur hangen. Dit kun je vervolgens een week bewaren.

Scheur of snijd het brood in stukken en maal deze samen met de knoflook tot fijn broodkruim in het opzetbakje van de staafmixer. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur met een scheut olijfolie en bak het broodkruim knapperig en goudbruin. Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit en voeg de citroenrasp toe.

Snijd de harde onderkantjes van de snijbonen. Leg ze in een kom en besprenkel met een beetje olijfolie. Verwarm een grillplaat en leg de snijbonen hierop. Grill de snijbonen zo'n 5 minuten aan de ene kant tot ze een beetje geblakerd zijn en draai ze dan nog voor 5 minuten om.

Verspreid de labneh over een grote, platte schaal en leg hier de snijbonen op. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur samen met de harissa. Verspreid de harissaboter over de snijbonen en labneh en maak af met peper, zout en de zelfgemaakte knoflook pangrattato. Serveer met een stukje vis of vlees en daarbij platbrood, rijst of aardappeltjes. 

Meer lekkere recepten