Gegrilde aubergine met ricotta en tomatensaus

Bibi maakt vandaag weer een heerlijk recept waarin groente centraal staat. Dit keer is de aubergine het belangrijkste ingrediënt, maar samen met tomaat en ricotta wordt het een extra lekker ovengerecht!

Ingrediënten 

  • 3 aubergines 
  • 250 gram ricotta 
  • 100 gram Parmezaanse kaas 
  • rasp van 1 biologische citroen 
  • 1 blik fijne tomatenpulp (tomaten polpa)  
  • 1 teen knoflook  
  • 1 sjalotje  
  • 15 gram verse basilicum 

Bereiding 

Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden. Vervolgens snijd je de aubergines in dunne, verticale plakken. Breng de aubergineplakken op smaak met zout en bestrijk met olijfolie. Verdeel de plakken over een grillplaat en grill de aubergineplakken vervolgens tot deze donkere grillstrepen heeft.

Intussen snipper je het sjalotje fijn en fruit deze aan met wat olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Hak daarna de takjes van de basilicum fijn en bewaar de blaadjes goed! Voeg vervolgens de takjes toe bij het sjalotje. Rasp hier na 5 minuten de knoflook bovenuit en bak de knoflook nog een minuutje mee. Voeg tot slot de tomatenpulp toe en laat 10 minuten pruttelen op middelhoog vuur. Breng de tomatensaus op smaak met peper en zout.    

Verder met de ricotta! Roer de ricotta los en voeg hier de rasp van een citroen en 70 gram Parmezaanse kaas aan toe. Scheur de overgehouden blaadjes basilicum fijn en voeg deze ook toe aan de ricotta. Breng het geheel op smaak met peper en zout.   

Tot slot moet alles nog in de ovenschaal. Verdeel de saus in een ovenschaal en bewaar 1/3 van de saus. Neem daarna steeds een plak gegrilde aubergine en schep met een theelepel het ricotta-mengsel op de onderkant van de plak (zo dicht mogelijk naar je toe). Rol dan de aubergine tot een rolletje en leg deze voorzichtig in de tomatensaus. Blijf deze stap herhalen tot de ovenschaal vol zit met auberginerolletjes!

Schep dan als laatst de rest van de tomatensaus over de aubergine en maak het af met nog 30 g Parmezaanse kaas. Schijf dan de schaal in de oven en bak het geheel voor 20 minuten. Wanneer de aubergine klaar is kun je het serveren met nog een beetje extra Parmezaanse kaas en een basilicumblaadje.

Bon appétit!

Meer lekkere recepten