Japanse salade met zalmtataki

Bart van Olphen stond vandaag weer eens bij ons in de keuken van Koffietijd! Bart had een heerlijk visrecept voor ons: zalmtataki! Dit is een typisch Japans gerecht. Samen met een goed gevulde Japanse salade haal je echt de Japanse keuken in huis!

Ingrediënten 

Salade

  • 3 el wit sesamzaad
  • 2 el zwart sesamzaad
  • 1 tl korianderzaad, geplet
  • 200 gram zalmfilet, in rechthoekige stukken van 3-4 cm
  • 1 komkommer, zaadlijsten verwijderd en in lange repen gesneden
  • 2 wortels, geschild en in dunne reepjes gesneden
  • 2 bosuien, in ringen gesneden
  • 4 radijsjes, in plakjes gesneden
  • 3 el gedopte sojabonen (edamame)
  • 1 el blaadjes daikon
  • olie om te bakken

Misodressing

  • 2 el sesamolie
  • 2 el koolzaadolie
  • 2 el rijstazijn
  • 1 el mirin
  • 1 el sojasaus
  • sap van ½ limoen
  • 1 el witte misopasta

Bereiding 

Start met het roosteren van 1 eetlepel wit sesamzaad in een droge koekenpan op halfhoog vuur. Rooster de sesamzaadjes goudbruin en zet ze daarna apart om af te laten koelen.    

Dan begin je met het maken van de dressing. Meng daarvoor de sesamolie, koolzaadolie, rijstazijn, mirin, sojasaus en het limoensap. Klop vervolgens met een garde de miso erdoor. Als alles goed gemengd is zet je ook de dressing even apart.  

Maak daarna een mengsel van het resterende witte sesamzaad, het zwarte sesamzaad en korianderzaad. Spreid de zaadjes uit over een bord. Bestrijk vervolgens de stukken zalm rondom licht met wat olie en wentel deze daarna door het sesam- koriandermengsel. Zorg ervoor dat het aan alle kanten goed is bedekt.  

Zet dan een kom ijswater klaar. Verhit en koekenpan zonder olie op halfhoog vuur. Schroei de zalm aan elke kant zolang totdat het sesammengsel net is gekaramelliseerd. Neem dan de stukken vis uit de pan, doe ze in een plastic zakje en dompel de zakjes met zalm in ijswater zodat de zalm niet verder doorgaard. Let er wel op dat de zalm niet in aanraking komt met het water!  Laat daarna de stukken zalm afkoelen en snijd ze in plakken van ongeveer 1 centimeter dik.  

Intussen ga je verder met de Japanse salade. Snijd de komkommer, wortel, bosui, radijs en meng alles samen met de sojabonen in een grote kom. Voeg de dressing en het geroosterde witte sesamzaad aan toe en meng alles goed door elkaar. Serveer dan de Japanse salade met de zalmtataki op een mooi bord en garneer het gerecht met daikon.

Eet smakelijk!

Meer lekkere recepten