Sticky kip met rijst en bimi

We sluiten de week af met weer wat lekkers! Vandaag hebben we “sticky kip” op het menu staan. Het woord zegt het al, kleverige, zoete kip, met rijst en bimi. Een top gerecht voor de vrijdagavond!

Ingrediënten

  • 300 gram basmati
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram verse gember
  • 80 ml sojasaus
  • 2 el water
  • 3 el rijstazijn
  • 4 el zoete chilisaus
  • 2 el maïzena
  • 3 el sesamzaad
  • 1 ei
  • 350 gram kippendij 
  • 1 pak bimi of groene asperges
  • 2 el milde olijfolie
  • 3 stengels lente-ui  

Bereiding

Start dit recept met het koken van de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ga daarna verder de knoflook. Hak deze super fijn. Schil dan de gember en hak deze ook fijn. Maak in een kom een saus van de knoflook, gember, sojasaus, water, rijstazijn, zoete chilisaus, de helft van de maïzena en het sesamzaad. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.  

Vervolgens meng je het eiwit van het ei met de rest van de maïzena tot een papje in een andere kom en breng je dit mengsel op smaak met peper en een snufje zout. Snijd dan de kipdijfilet in stukjes van ca. 2,5 cm en schep de kipstukjes door het eimengsel. Zet de kip nu voor 30 minuutjes in de koelkast weg. 

Dan gaan we verder met de bimi. Controleer deze eerst op rotte plekken. Doe daarna de bimi’s in een vergiet en zet deze in een pan met een laag water. Laat het water koken en zorg ervoor dat de onderkant van het vergiet het water niet raakt. Dek de pan af met een deksel en stoom de bimi beetgaar. Stoom het tussen de 4 á 6 minuten, dan houd je een goeie bite!  

Haal de kip uit de koelkast en blancheer het voor 3 minuten in kokend water (zonder het eiwitbeslag, alleen de kipstukjes). Verhit tot slot de olie in een wok of hapjespan en bak de kip met het eimengsel op middelhoog vuur lekker krokant en gaar. Keer de kip halverwege om, zodat de knapperige korst aan de kip blijft plakken. Wanneer de kipstukjes mooi bruin gebakken zijn zet je het vuur iets lager. Voeg dan het sojasausmengsel toe en roer 1 a 2 minuten door tot een plakkerige saus ontstaat. Snijd als laatste de lente-ui in dunne ringen, deze gebruik je bij het serveren.    

Giet de rijst en de bimi af en start met het serveren van dit heerlijke recept. Verdeel de rijst en bimi over een aantal mooie kommen en vervolgens schep je de “sticky” kip met saus erover. Pak dan de geneden lente-ui erbij en bestrooi de kip hiermee voor de ‘finishing touch'!

Meer lekkere recepten