Eten & Drinken

Hutspot met gekaramelliseerde wortel en speklapjes

De dagen worden steeds kouder en dat betekent dat het ook weer tijd is voor stamppot! Vandaag maken we een super bekend en oer-Hollands stamppotrecept: hutspot! London geeft er een bijzondere twist aan door de groenten te karamelliseren. Met een lekker speklapje is dit een heerlijk recept voor de koudere dagen!

Ingrediënten

  • 4 speklapjes  

Voor de marinade:

  • 5 el ketjap
  • 1 tl sambal oelek
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1/2 citroen, sap
  • 1 tl bruine suiker  

Voor de stamppot:

  • 50 g ongezouten roomboter
  • 1.2 kg kruimige aardappel
  • 2 el milde olijfolie
  • ½ tl karwijzaad
  • 1 kg hutspotgroente
  • 200 ml melk  

Bereiding

We starten met het mixen van alle ingrediënten van de marinade. Doe de ketjap, sambal oelek, de geperste knoflook, het citroensap en de bruine suiker in een ruime kom en meng dit goed door elkaar. Leg vervolgens de speklapjes in de kom en masseer de marinade erin. Zet dan de speklapjes in de marinade aan de kant voor 30 minuten.  

Ondertussen begin je met het schillen van de aardappels. Snijd deze vervolgens in gelijke stukken en laat de aardappelen voor 20 min. koken in een ruime pan met water tot ze goed gaar zijn.  

Tijdens het koken van de aardappelen beginnen we met het bakken van de groente. Verhit daarvoor eerst de olie in een grote hapjespan op middelhoog vuur. Bak het karwijzaad met de hutspotgroente en schep dit regelmatig om. Je bakt de groenten voor ongeveer 20 minuten tot de ui en wortel gaan karamelliseren. Breng daarna de hutspotgroenten op smaak met peper en eventueel zout. Verhit daarna een pan op middelhoog vuur waarin je de speklapjes gaar bakt.  

Voor één van de laatste stappen verwarm je de melk op laag vuur, maar laat de melk niet koken! Giet de aardappelen af en stamp ze met de pureestamper. Voeg hier de boter en de warme melk aan toe en pureer het geheel tot een mooie en gladde aardappelpuree.  

Tot slot voeg je de groenten toe. Schep de gekaramelliseerde ui en wortel door de aardappelpuree en zorg ervoor dat alles goed is gemengd. Proef een klein beetje van het mengsel en breng het, als dat nodig is, verder op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel vervolgens de hutspot over de borden en maak het af met die heerlijke speklapjes. Eet smakelijk!