Pannenkoekjes met room en rozenjam

Vandaag staat TV-chef Nadia Zerouali in de keuken van Koffietijd en maakt ze een Midden-Oosterse lekkernij voor ons: pannenkoekjes met room en rozenjam!

Het recept komt uit Nadia’s favoriete kookboek ‘Duizend-en-één-smaken’ van Claudia Roden. Een heerlijk zoet recept uit de Arabische keuken. 

Ingrediënten

voor circa 20 pannenkoekjes  

Het beslag

  • 1 tl gedroogde instant gist
  • 1 tl kristalsuiker
  • 350 ml lauw water
  • 200 gram bloem
  • wat zonnebloemolie, of andere plantaardige olie om in te bakken

De rozenjam

  • 1 potje kant en klare rozenjam (te koop bij de Turkse supermarkt)
  • rozenknopjes (te koop in de supermarkt)
  • 1 tl rozenwater

Extra nodig

  • 250 gram mascarpone

Bereiding 

Voordat we beginnen met het beslag los je de gist en de suiker op in 100 ml lauw water. Laat dit voor 10 minuten staan tot er schuim op staat. Doe vervolgens de bloem in een grote kom en klop hier geleidelijk het gistmengsel en het resterende lauwe water door. Klop dit net zolang door elkaar tot het een romig, glad beslag is. Dek daarna de schaal af met plasticfolie af en zet het beslag voor twee uur weg, op een warme plaats, zodat het kan rijzen en luchtig en elastisch wordt.

Wanneer het beslag na twee uurtjes goed is gerezen klop je het beslag flink door. Wrijf daarna een koekenpan (met een antiaanbaklaag) met en stukje keukenpapier met olie in zodat de hele koekenpan met een dun laagje olie is bedekt. Zet de pan op het fornuis en laat hem heel goed heet worden. Wanneer de pan op tempratuur is schakel je naar halfhoog vuur. Dan gaan we de pannenkoekjes bakken.

Schep steeds 3 porties van circa 1 eetlepel (of 1/3  van een soepopscheplepel) in de koekenpan. Strijk het beslag met de achterkant van een vork uit tot koekjes van 9-10 cm doorsnee of tot ovaaltjes. Bak ze aan beiden kanten. Zodra de pannenkoekjes hun witte kleur kwijt zijn. er kleine gaatjes in ontstaan en ze van de bodem loskomen schep je ze uit de pan en stapel je de pannenkoek op een bord.  

Tot slot verwarm de rozenjam in een pannetje op laag vuur en voeg een handje rozenknopjes en een theelepel rozenwater toe. Meng dit goed door. Serveer dan de pannenkoekjes met de rozenjam en wat mascarpone. En serveertip: Je kunt nog wat extra jam in een kannetje doen en deze erbij serveren voor de zoetekauw!

Dit recept komt uit het kookboek ‘Duizend-en-één-smaken’ van Claudia Roden.

Koop het boek hier