Pad Krapow met tofu

Vandaag nemen London en Emma de Thouars ons mee naar Thailand. Samen maken ze een heerlijke Thaise Pad Krapow, uit Emma's kookboek 'Tofu'. Eén van haar favoriete gerechten!

Tip van Emma: "Voor dit gerecht heb je holy basil nodig, dit is niet hetzelfde als Thaise basilicum. Holy basil is zoet en peperig. Thaise basilicum smaakt anijsachtig. Als je geen holy basil kunt vinden, mag je van mij ook Thaise gebruiken. Gebruik dan wel iets minder, de smaak kan anders overheersen. Zolang je er maar een vettig en crispy ei op serveert, dat maakt dit gerecht namelijk helemaal af."

Ingrediënten

voor 2 personen

  • 250 gram stevige tofu
  • 25 gram maizena 

  • neutrale olie om in te bakken 

  • 2 tenen knoflook, gepeld 

  • 1 rode peper 

  • 40 blaadjes holy basil of Thaise basilicum 

  • 2 eetlepels lichte sojasaus 

  • 2 eetlepels oestersaus (gebruik paddestoelensaus om het recept vega te maken) 

  • 2 eieren

Bereiding

Verbrokkel de tofu met je handen tot een deel bijna kruimels is en de rest iets groter. Zo krijg je straks de perfecte combi tussen knapperig en sappig. Meng de tofu met de maizena. 

Verhit een flinke laag neutrale olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en bak hierin de tofu in 10 minuten goudbruin en knapperig. De tofu moet echt goed knapperig zijn. Als je denkt dat het klaar is, bak dan voor de zekerheid nog even door. Door de maizena kan de tofu nogal gaan plakken, breek de tofu tussentijds los met een siliconen spatel of schuimspaan. Schep de tofu als hij knapperig is met een schuimspaan uit de pan of giet hem af in een zeef boven een hittebestendige kom.

Hak terwijl de tofu bakt de knoflook en rode peper fijn. Pluk de blaadjes van de holy basil of Thaise basilicum. Haal net zoveel olie uit de pan zodat er nog ongeveer 2 eetlepels in zitten. Fruit hierin op halfhoog vuur de knoflook en peper circa 1 minuut. Doe de tofu, sojasaus en oester- of paddenstoelensaus in de pan en schep om. Bak nog circa 1 minuut, tot de saus is opgenomen door de tofu. Zet het vuur uit, voeg de holy basil of Thaise basilicum toe en roer tot deze is geslonken.

Doe de tofu op een bord of in een schaal en veeg de pan schoon. Verhit een dikke laag neutrale olie in een wok of koekenpan op hoog vuur (het liefst een wok, dan schept de olie lekkerder). Breek het ei en laat het voorzichtig in de hete olie vallen. Bak het ei circa 2 minuten en schep met een lepel steeds hete olie over de randen zodat ze knapperig worden. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer.

Serveer de Pad Krapow op een kom pandanrijst met het gebakken ei erop.

Koop hier 'Tofu' van Emma de Thouars