Tofupudding met gembersiroop

Tofu is veel meer dan alleen een vleesvervanger. Wist je dat je het ook in toetjes kunt gebruiken? Bijvoorbeeld in deze heerlijke tofupudding met gembersiroop, uit het kookboek 'Tofu' van Emma de Thouars. Dit Chinese dessert is lekker én ook nog eens heel makkelijk om te maken.

"Vaak koop ik kant-en-klare suikersiroop van Choi Kee, die ligt naast de tofu in het koelvak, en schep die over hun tofupudding. Als ik zin heb maak ik de siroop zelf, met gember en limoenblad erdoorheen. Je kunt de tofu warm of koud eten, afhankelijk van je mood en wellicht het weer", aldus Emma.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 6 centimeter gember

  • 6 limoenblaadjes

  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker

  • 600 gram tofupudding

  • stoompan of -mand (optioneel)

Bereiding

Kneus de gember door de zijkant van je mes erop te leggen en met je hand heel hard te slaan. Zo komt de smaak straks beter vrij. Snijd de gember in plakken en kneus de limoenblaadjes, doe samen met de suiker en 100 milliliter water in een steelpannetje en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 5 tot 6 minuten zachtjes borrelen.

Schep de tofu met grote lepels in bakjes (je wil echt grote stukken tofu) en warm eventueel op. Dat kan kort in de magnetron of stoom de tofu 6 minuten in een stoompan of pan waar je een stoommand in zet. 

Vis de limoenblaadjes en gemberplakken uit de gembersiroop, giet de siroop over de tofupudding en serveer.

Koop hier 'Tofu' van Emma de Thouars