Romige lente-ui soep

De herfst is aangebroken en de dagen worden steeds een beetje kouder. Daarom is het belangrijk om onszelf goed op te warmen en hoe kan dat nou beter dan met een heerlijke soep?!

Vandaag staat er een romige soep op het menu, namelijk: lente-ui soep. Het is zowel fris, als zacht en romig. En, het is heel makkelijk te maken.

Ingrediënten 

voor 4 personen

Voor de soep:

  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 4 bosjes lente ui
  • 2 liter groentebouillon
  • milde olijfolie om te bakken en eventueel een klontje boter
  • 15 gram platte peterselie
  • zwarte peper en zout, naar smaak
  • 1 tl sambal
  • 200 ml slagroom
  • roomboter
Voor de kruidenboter:
  • 100 gram gezouten roomboter
  • ½ bosje peterselie
  • 1 teen knoflook
  • 2 lente-uitjes

Bereiding

Voor de soep beginnen we met het fijn snijden van de ui en knoflook. Dit ga je vervolgens fruiten in een soeppan, samen met één eetlepel olie en/of een klontje roomboter. Snijd dan de lente-ui in ringen en voeg deze toe. Bak de lente-ui kort mee.

Voeg nu de groentebouillon toe. Laat dit op laag vuur staan, terwijl je de peterselie fijn snijdt. Vervolgens doe je de helft van de peterselie in de soep en voeg je even later ook de sambal en wat peper toe aan de pan. Breng de soep aan de kook en laat dit 10 minuten zachtjes doorkoken.

Maak ondertussen de kruidenboter. Snijd de peterselie grof en de bosui in ringetjes. Pers de teen knoflook uit en mix dit in een schaaltje door de zachte boter. 

Na 10 minuten haal je de pan van het vuur en pureer je de lente-ui soep met een staafmixer. Zorg ervoor dat je een mooie gladde soep krijgt. Roer als laatste de slagroom door de soep en zet de pan nog eventjes 1 minuut op laag vuur.

Serveer in een mooie soepborden en maak het af met de rest van de gesneden peterselie en een lekker vers stukje stokbrood. Eet smakelijk!  

Meer lekkere recepten