Eten & Drinken

Ovenschotel met prei, vega-gehakt en verse kruiden

London en onze moestuinexpert Floor Korte gaan ons vandaag inspireren met een lekkere ovenschotel vol winterkruiden, vers uit de eigen moestuin van Floor.

Floor Korte heeft vanochtend rozemarijn, salie, tijm, bieslook, laurier en oregano uit de moestuin meegenomen. Dit zijn echte winterkruiden. Het verschil tussen zomer- en winterkruiden zijn dat zomerkruiden alleen overleven met warm weer, terwijl winterkruiden langer blijven staan; ook met koud weer.

Ingrediënten

  • 3 stuks prei, gewassen en in fijne ringen gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 300 gram vegetarisch gehakt
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 el sambal badjak
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el tomatenpuree
  • 50 gram belegen kaas geraspt
  • 100 gram panko
  • 1 eetlepel bloem
  • verse kruiden naar keuze
  • 800 gram kruimige aardappelen, geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 90 ml melk
  • klontje roomboter
  • flinke snuf zwarte peper en zout
  • snuf nootmuskaat

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Kook de aardappelen gaar, giet af en stamp de aardappelen tot een puree met de melk, snuf peper, snuf zout en snuf nootmuskaat. Voeg een klontje roomboter toe voor wat meer extra smaak.

Tijdens het koken van de aardappelen maak je het gehakt-groente mengsel: Verhit een scheutje olijfolie in een grote hapjespan. Bak de uien met de prei, knoflook, peper, zout en sambal. Bak 4 minuten. Voeg het vega-gehakt toe samen met 1 verkruimeld bouillonblokje en de paprikapoeder. Bak tot het gehakt goudbruin en gaar is.

Voeg dan de tomatenpuree toe en bak kort mee. Voeg de bloem toe en bak kort mee. Vet een ovenschaal in. Schep hierin de aardappelpuree, daarop schep je het gehakt-groente mengsel, bestrooi je dit met geraspte kaas, de verse kruiden en panko.

Bak de ovenschotel 10 à 12 minuten goudbruin in de oven.