Groene graansalade van Yvette van Boven

Vandaag maakt London een lekkere salade uit het kookboek ‘Van Boven in het wild’, het kookboek van Yvette van Boven dat dit jaar het Gouden Kookboek heeft gewonnen! In dit recept kun je verse ingrediënten gebruiken, maar ook restjes. Handig om de koelkast een beetje leeg te koken.

Ingrediënten

voor 2 personen

  • 150 gram parelgort (of andere graan soorten of langkorrelige rijst)
  • 50 gram mix van: koriander, peterselie, dille, groene blaadjes wildpluk in welke verhouding dan ook
  • 1 el jalapeñoschijfjes, fijngehakt
  • fijngeraspte schil en het sap van ½ - 1 (biologische) limoen
  • 1 avocado, gehalveerd
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Garnering:

  • handvol smakelijke kerstomaten, in parten
  • 1 bosui, in fijne ringen
  • 1 hardgekookt ei
  • 1 blik (400 gram) bonen, zoals linzen, bonenmix of kikkererwten
  • 2 parten limoen
  • 2 eetlepels pompoenpitten of andere zaden, krokant gepoft in een droge koekenpan

Bereiding

Kook de granen of rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, laat rijst uitgespreid op een bord uitdampen, ik spoel granen, zoals parelgort, na het koken af met koud water, dan zijn ze meteen klaar voor gebruik.

Hak de kruiden fijn. Meng de helft al door de granen en draai de andere helft met de jalapeño, een deel van het limoensap en -rasp met de helft van de avocado in de keukenmachine of blender tot een gladde groene saus. Breng met zout en peper op smaak. Proef of er meer limoensap bij moet. Verdun met een scheutje water als het te dik wordt.

Meng een deel van de dressing met de bonen of linzen door de granen, verdeel de graansalade over 2 kommen. Meng een lepel dressing door de tomaten en schep ze erop. Halveer het ei, snijd de overgebleven avocadohelft in de lengte in plakjes en verdeel ze erop, druppel de laatste groene dressing erbij en serveer bestrooid met krokante zaden erop en parten limoen erbij.

Koop hier 'Van Boven in het wild'